"Цената на бензина се срина до 2 лв. за литър" четем на първа страница във в. "Монитор"
Сривът на петрола на международните пазари и продължаващите проверки по бензиностанциите у нас накараха някои от търговците да свалят цената на бензина до почти 2 лева за литър, показа проверка на „Монитор".
Една от веригите, притежаваща 21 обекта, вчера продаваше бензин А-95
по 2,01 лв., а дизелът по 2,09 лв.
Същата верига прави дъмпинг и на високооктановия бензин 98, като го предлага по 2,14 лв., или по-евтино, отколкото болшинството други търговци продаваха горивото с по-ниско октаново число.
Средната цена на А-95 вчера и на дизела вчера бе 2,19 лв. за литър, сочи статистиката на сайта fuelo.net. Максималната цена на масовия бензин по колонките вчера бе 2,20 лв./л, като тя бе актуална в 5 от най-големите вериги.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"100 работещи издържат 78 пенсионери"
е водещo заглавиe на в. "Сега"
100 работещи издържат 78 пенсионери, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година. Въпреки мрачните прогнози, че това съотношение се влошава и след време на един работещ ще се пада по един пенсионер, всъщност този показател се подобрява през последните години. За 2013 г. например осигуровките на 100 работещи са стигали за пенсиите на 78.3 възрастни българи.

Това подобрение обаче не помага на пенсионната система - дефицитът в държавното обществено осигуряване става все по-значителен. През 2014 г. над 52 на сто от разходите са платени от държавата. Положителната промяна в баланса се дължи на затягането на условията за пенсиониране. В началото на пенсионната реформа през 2000 г. коефициентът на заместване стига 103%, т.е. пенсионерите са били повече от осигурените. От 2004 г. насам обаче съотношението се подобрява постоянно.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Септември ще докара големи неприятности", четем във в. „24 часа"
Защо Путин неочаквано развали калимерата с Ердоган и пак заобича България. Tреперете!
Според апокалиптиците не се знае дали изобщо ще преживеем тази есен. Голям астероид ще удари Земята на 23 септември и ще ликвидира грешното човечество. Този слух така набъбна, че се наложи американската космическа агенция НАСА да го опровергае. А щом НАСА отрича, значи има нещо вярно, нали така?
Самата дата е много съдбовна. Тя съвпада с еврейския празник Йом Кипур, което ще рече "ден на съд" и прошка след това. Ами ако този път няма прошка?
Прочети още от в. „24 часа"

"Над 80% от БГ фирмите са в търговията и услугите" е заглавиe от в. "Труд"
Около 83% от фирмите в България са в сферата на търговията и услугите. В тях се трудят близо 60% от работещите у нас, но произвеждат едва 40% от общата продукция на нефинансовия сектор. Това показват предварителните данни на НСИ за дейността на нефинансовите предприятия през 2014 г. Изследването включва всички компании, които през м.г. са имали приходи от продажби и поне 1 зает. Информацията е на базата на годишните финансови отчети, които фирмите подават в НСИ или в НАП.
През 2014 г. у нас са работили 319 744 нефинансови компании. Те са произвели продукция за 129,2 млрд. лв., или с 4,4 млрд. повече, отколкото през 2013 г. В тях са работили 1 892 526 души. Спрямо 2013 г. броят им се е увеличил с 27 836 души.
Промишлените предприятия са 33 236, или едва 10% от всички фирми, но произвеждат близо половината от общата продукция на нефинансовия сектор.
Прочети още от в. "Труд"

"Бежанската криза расте, Европа започва да търси решение", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Влакове с хиляди бежанци и имигранти, спрени на австрийско-унгарската граница. Група от 7000 души, преминаваща през Македония към границата със Сърбия. Това са само две от новините в понеделник, които разказват за най-голямата имигрантска вълна в Европа от края на Втората световна война насам. Рекордният брой бежанци, неравномерното им разпределение и растящият брой на загиналите най-сетне разтърсиха лидерите на Европейския съюз (ЕС) и те ще опитат да открият решение и по-добра организация
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Без еврофондове за страните, които не приемат бежанци", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Виена със засилени проверки на границите, Будапеща качи на влакове за Европа хиляди.
Страните членки на ЕС, които не искат да приемат справедлив дял от безпрецедентната вълна бежанци, да не получават еврофондове. За това призова австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, чиято страна от вчера започна засилени проверки на превозните средства по източниците си граници, което доведе до километрични задръствания. Само преди няколко дни в Австрия бе открит камион, влязъл от Унгария, със 71 тела на бежанци. По случая бяха арестувани четирима български граждани и един афганистанец.
Пред телевизия Це Де Еф министър Микъл-Лайтнер заяви, че държавите от Евросъюза трябва да работят заедно за справяне с наплива от имигранти. Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза министърката и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел. Прочети още от в. "Стандарт"
l
„Бюджетният излишък се свива", пише в. "Капитал Daily"
Излишъкът на България по общия бюджет (т.нар. консолидираната фискална програма, където влизат и еврофондовете и транфери към някои институции) в края на юли е 789.4 млн. лв., като излишъкът по националния бюджет е в размер на 406 млн. лв., а този по европейските средства е в размер на 383 млн. лв. Положителното салдо обаче намалява спрямо това към края на юни и предходните месеци. Предварителните данни на финансовото ведомство пък за края на август показват излишък от 601 млн. лв., т.е. свиването продължава.

Данните на Министерството на финансите показват, че има ръст на приходите - и от данъци (на които се дължат 76% от увеличение), и по линия на еврофондовете. Растат обаче и разходите спрямо седемте месеца на миналата година, като по общия бюджет най-много се увеличават капиталовите разходи.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Балканите потъват, България стърчи", пише в. "Сега"
Вече знаем защо живеем толкова добре: защото си свършихме работата и останаха само проблемите на другите. Ако се чувствате неспокойни от бежанското цунами, слушайте премиера Бойко Борисов, който завчера каза: "Това трябва големите началници в света да седнат и да го решат. Това не е в нашите възможности".

А иначе ударихме джакпота с нашия премиер, който при откриването на спортна площадка и зала в Смолян седмица по-рано ни отвори очите колко добре живеем, докато околните държави закъсват: "Ситуацията на Балканите е тежка - Турция без правителство, Гърция без правителство, Македония без правителство. В Румъния падна министър-председателят... (А ние - б.а.) имаме правителство и могат да се случват за хората добри работи". Или казано с други думи, България има късмета да бъде ръководена от правителство на Борисов за разлика от другите балкански народи.
Прочети още от в. "Сега"

"Производството на зелен ток расте със 17%" пише в. „Труд"
Производството на електроенергия от зелените централи (вятър, слънце и биомаса) се е увеличило с 16,98% от началото на годината до края на август в сравнение със същия период на м.г. Това личи от справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система у нас.
Най-голям среден ръст - 17,37%, има при малките възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Най-голямо увеличение бележат централите на биомаса, чието производство е скочило със 173,79 на сто, вятърните мощности пък са се вдигнали с 27,54%, а слънчевите с 6,67 на сто. При големите централи най-голям е ръстът на вятърния ток - 22,88%, а при слънчевите панели е 6,36 на сто.
Прочети още от в. „Труд"

"Мамят туристите по морето с дублирани резервации", четем във в. "Монитор"
От дублирани резервации и несъответствие между обявите в интернет и действителността в хотелите са се жалвали най-често през това лято туристите в приемните на Комисията за защита на потребителите. Освен това по традиция в чашите на курортистите са попадали разредени питиета, а при една от проверките е установено, че алкохолният градус на напитката надхвърля значително обозначеното на етикета. Общо 15 заведения по морето са били затворени през отминаващият летен сезон заради нелоялни търговски практики, още толкова кръчми са пуснали кепенците в страната. Това стана ясно от думите на председателят на комисията Димитър Маргаритов, който отчете дейността на ведомството през изминалите летни месеци. За този период са направени 1470 проверки по Северното Черноморие, от които над 300 в хотели и 1090 в заведения, като написаните актове са 95. В курорти на област Бургас има 1330 проверки, от тях 975 са в заведения и 335 в хотели, а актовете са 110. Според Маргаритов има спад на нарушенията на търговците спрямо правата на потребителите в сравнение с летните сезони от предходни години.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Изграждането на АМ „Хемус" е стартирало преди десетилетия", пише в. „24 часа"
41 години след старта на строителството на аутобана, който трябва да направи пътуването от София до Варна по-бързо и лесно, него още го няма, пише "България днес".

Тръгваш от столицата, стигаш до Ябланица и край. Дотам я докара развитият социализъм, а демокрацията почти не добави принос към проекта.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бездънната яма, наречена наука", пише в. "Стандарт"
Българската наука не търси "черни дупки". В известен смисъл именно тя е такава. Всъщност, не истинската наука, да не я обиждаме. А многобройните институции и институцийки, позволяващи през научни и псевдонаучни проекти да текат пари и да изтичат със скоростта на светлината в неясни посоки.
Шестима поредни министри у нас са позволили 190 млн. лева, предназначени за наука, да бъдат похарчени без никакъв контрол. Това показа одит на Сметната палата, оповестен почти в един ден с традиционната августовска новина, че обсерваторията в Рожен е пред фалит. Заради недостиг на 260 000 лева - трошичка на фона на онова, което сме позволили да се изхарчи през последните три години не само за наука, а и за нейните имитации. Всъщност - не се знае за кое от двете, тъй като държавата ни дори не си е направила труда да създаде регистър на проектите, за които дава пари, и да следи за какво точно се харчат те.
Прочети още от в. "Стандарт"