Цената на петрола Brent падна под 102 за барел поради изобилното предлагане и вялото търсене на суровината.

По обед фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 0,88 цента до 101,40 д. за барел, а тези за американския еталон WTI - с 0,64 до 92,81 долара. От средата на юни насам Brent поевтиня с повече от 10 долара за барел, тъй като инвеститорите не виждат значителни рискове за доставките, свързани с Ирак и Либия, отбелязва Reuters.

Либия възобнови експорта от най-големите терминали на страната, а Саудитска Арабия повиши добива до 10 млн. барел на денонощие.

"Едва ли ще видим значително съкращаване на предлагането в близко време", смята анализаторът на CMC Markets в Сидни, Рик Спунер. Спроед него новите нива на поддръжка за Brent са 99,75 и 96,75 долара за барел.

Ръстът на производствената активност в Китай, който е втория по-големина потребител на суровината в света се забавя през август до тримесечен минимум. Това се отразява отрицателно на суровинните пазари.

Запасите от петрол в САЩ се понижиха с 4,5 млн. барела през миналата седмица, по данни на Управлението за енергийна информация, при прогноза за спад от 1,2 млн. барела.