"Затъналата в дългове НЕК плащала с предимство на избрани офшорки" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Служебното правителство разкри нови данни за прословутата толерантност на държавата към бизнеса на Христо Ковачки. Закъсалата държавна компания НЕК трупа огромни дългове и просрочия към повечето доставчици на ток, но специално към фирмите, свързани с Ковачки, е била максимално коректна.

НЕК, чиито дългове са около 3 млрд. лева и на практика е пред фалит, е покривала най-стриктно плащанията си към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза", сливенската "Топлофикация" и др., докато останалите фирми са били в режим на изчакване. Това показва обобщена справка на Министерството на икономиката, изготвена след ревизия в НЕК. В нея са включени 50 компании, към които са били нареждани плащания през периода януари - юли. Само 34 в списъка са получили 50% и над 50% от парите, които им дължи НЕК.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Още година хаос с ремонтите след градушката" четем на първа страница във в. "Монитор"
Ремонтите на десетките хиляди автомобили, които бяха потрошени от градушката в София в началото на юли, ще продължат поне още година. Това обясни пред „Монитор" зам.-председателят на Съюза на автосервизите Динко Хулка. Той сигнализира, че вече от бранша изпитват сериозни затруднения с отстраняването на щетите, тъй като напливът бил много голям, а някои застрахователи невинаги погасявали в пълен размер отстранените повреди.
„За ремонта на една кола са нужни между три и четири седмици и около 2 хил. лева. По наши данни само застрахованите коли, които са пострадали в София, са над 80 хил. Това са прекалено много коли, за да смогнем", обясни Хулка. Заради нуждата от свежи пари в автосервизите ремонтират приоритетно колите без застраховки, защото собствениците им плащат веднага, а не се чака плащането от застрахователите. От компаниите обаче обещали всички преводи да стават на време, за да не се забавя работата.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Гриша Ганчев овладя ключов актив на "Петрол"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Опитите за налагане на контрол върху ключови активи на "Петрол" от лагера на Гриша Ганчев продължават след поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под особен надзор, а обектът на интерес е дъщерната му "Варна сторидж". Тя притежава и управлява петролна база в морската столица, след като седалището на дружеството беше преместено в Ловеч, като за управител е назначен председателят на спортния клуб по борба "Миньор-Перник" Методи Пенев. Той заменя на поста изпълнителния директор на "Петрол" Георги Татарски, който влезе в структурите на дистрибутора на горива в края на миналата година, след като контролът беше овладян от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Освен това, с решение на управителния съвет на "Петрол" от 15 август и последвало три дни по-късно одобрение от надзорния съвет, са учредени особени залози върху търговското предприятие "Варна сторидж" и неговите движими и недвижими активи в полза на "Литекс трейд". По този начин дружеството, контролирано от Гриша Ганчев, обезпечава свои вземания от "Варна сторидж", възникнали по силата на сделки за продажба на акции и недвижим имот. Така на практика Ганчев си гарантира контрол над важна брънка от групата на "Петрол" и това се случва два месеца след като навлезе в компанията, поемайки длъжността председател на управителния съвет.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Дискретна делегация от Брюксел е у нас за бюджета и европарите", пише в. „24 часа"
Поканил я министър Румен Порожанов, те поискали конфиденциалност
Делегация на Европейската комисия е на тридневна визита в София по покана на финансовия министър Румен Порожанов, научи "24 часа". Гостите помолили срещите им да останат конфиденциални. Тук са директорите на дирекции "Пазари", "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие", съобщиха запознати. Идеята на Порожанов била, вместо да си пишат писма, делегацията да се запознае на място с проблемите. Обсъждани са затрудненията на страната ни заради спрените пари по "Околна среда" и наскоро размразените по "Регионално развитие".
Прочети още от в. „24 часа"

"Кабинетът поиска смени в енергийния регулатор" е заглавиe от в. "Труд"
Служебното правителство поиска оставката на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и членовете Еленко Божков и Лиляна Младенова. Съставът на регулатора е от 7 души.
Причината за исканите оставки са решенията на комисията, довели до огромна финансова дупка в енергетиката.
Освен това още през април еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изпратил писмо до тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев, в което изразява притеснения за независимостта на регулатора. Поводът е процедурата по отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про".
Прочети още от в. "Труд"

"Заради Русия: Искри между премиер и президент", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Първите искри между президента и назначения от него служебен премиер прехвърчаха вчера. Причина за разногласието между Росен Плевнелиев и проф. Георги Близнашки стана проект на военното министерство, свързан с Русия. Става дума за документа "Визия 2020: България в НАТО", в който е записано, че Москва е в "информационна война" с България и "представлява заплаха за националната ни сигурност". Премиерът настоя проектът да бъде оттеглен. "Бях строг, а авторите на документа са строго предупредени", каза Близнашки.
В същото време обаче държавният глава защити тезите в документа. "Позициите изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса", контрира Плевнелиев.
Прочети още от в. "Стандарт"

„И в София ЕК препоръча бързо решение за депозитите в КТБ", пише в. "Капитал Daily"
След като на 1 август Европейската комисия (ЕК) предупреди България в писмо до БНБ и тогавашния министър на финансите Петър Чобанов, че трябва да осигури достъп до средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) в "следващите дни", в сряда въпросът е обсъждан и на място в централната банка с представители от Брюксел. По информация на "Капитал Daily" в делегацията е имало хора от Европейската централна банка. От БНБ отговориха, че когато има конкретни резултати, те ще бъдат обявени.

Според източници на "Капитал" освен в БНБ срещи е имало и в Министерството на финансите, както и с всички ресорни министерства по въпросите. Мисията не е извънредна, а се случва при всяка смяна на правителство, обясни източник на вестника. Този път просто има много натрупани въпроси за изчистване - помощта за ПИБ, ситуацията с КТБ, действията на БНБ. В делегацията има представители на почти всички дирекции на ЕК - например "Конкуренция", за държавната помощ, "Вътрешен пазар", заради изплащането на влоговете в КТБ и т.н. Срещи е имало с всички ресорни министерства по въпросите, които засягат мисията.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Заемите станаха по-евтини за бизнеса, не и за гражданите", пише в. "Сега"
Въпреки големия "рекламен" шум за полезните промени в Закона за потребителския кредит засега поевтиняване на жилищните и потребителските заеми няма. Това показва статистиката на БНБ за кредитния пазар през юли. Лихвените проценти по заемите за домакинствата запазват нивата си от юни.

Лихвите по отпуснатите през юли жилищни заеми в лева се понижават с невзрачните 0.07 процентни пункта до 6.46%, а при евровите остават без промяна - 6.89 на сто. Спрямо юли миналата година обаче година има осезаем спад на лихвите по ипотеките - с 0.42 пункта за финансиране в левове и с 0.61 пункта - в евро.

Данните на БНБ всъщност показват, че тенденция на поевтиняване на кредитите има, но тя си върви от доста време и няма много общо със законовите промени. Точно за това говорят и данните за фирмените заеми, при които плавното понижение продължава - при малките (под 1 млн. евро) кредити за бизнеса в евро има понижение на лихвата спрямо юни с половин процент до 5.99%, а при финансирането в левове спадът е с 0.34 пункта до 6.25%, а на годишна база поевтиняването е с цял процентен пункт.
Прочети още от в. "Сега"

"300 хиляди руснаци и германци на плаж у нас", четем във в. "Монитор"
Всеки трети почиващ през миналия месец в нашата страна е бил от Русия или от Германия. Почти 300 000 гости от двете страни са пристигнали в България с цел почивка, става ясно от публикуваните вчера данни на националната статистика. От Руската федерация у нас са дошли 167,5 хиляди човека, като 90 на сто от тях - 150,7 хил., са пристигнали на почивка. За същия период обаче само половината немци - 145 хил., посетили страната ни, са били туристи. Статистиката показва, че в страната ни за почивка и екскурзии са дошли 935,8 хил. човека от странство. Гостите от Украйна са над 63 хил. и се нареждат на трето място сред нациите, чиито представители са дошли на почивка у нас. Следват поляци, румънци и чехи, после се нареждат англичаните, които са били малко над 29 хиляди.
Общо посещенията на чужденци в България са 1,792 млн., което е с 4,9% над нивото от юли миналата година. Отчита се с 54% увеличение на посещенията със служебна цел, ръст има и при пристиганията с други цели, но посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват с 11,9%.
От всички наши гости през юли делът на гражданите от Европейския съюз е 61,6%, В сравнение със същия месец на предходната година той се е увеличил с 3,6%. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Холандия, Испания и Белгия. Увеличават се посещенията на граждани от Турция, които са били със 17,3% повече.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Гибел на българското село ли?", пише в. „24 часа"
Обезлюдените селища няма да останат дълго празни
В последно време, въз основа на данни от Националния статистически институт (НСИ), медиите горко проплакаха за нерадостната съдба на българското село. От около 6000 български села по-малко от една четвърт задържали населението си, а близо 10% имали от 1 до 10 жители и били осъдени на гибел. Същото очаквало и следващата група села - от 100 до 200 души - тя пък била цели 20%.
Толкова ли е страшно положението?
Всеки учен, занимаващ се с историческа география, знае, че съществуването на селищната мрежа, развитието и изчезването на селата се определя от политическото, религиозното и икономическото положение. То се и променя от тези зависимости - появяват се нови селища, други увеличават населението си, трети изчезват или рязко намаляват населението си.
Днешната поселищна мрежа на България се е формирала във вековете, когато нашите земи са били в границите на Османската империя. Тогава българското християнско население се струпва в планините, основавайки хиляди нови села. Причините са ясни - в планините верската, народностната и икономическата дискриминация не се изявяват така остро, както в селата в равнините.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Почивка в планината вместо на море", пише в. "Стандарт"
Все повече млади българи избират да почиват на планина у нас. Тенденцията е за ръст от 11% през 2013 г. и 2014 г. спрямо предходните. За все по-големия интерес към Родопите, Рила, Пирин и Централен Балкан допринасят и набиращите популярност музикални и културни фестове, които привличат "новите българи" - поколенията между 20 и 40 години. Това обясни директорът на Института за пазарни оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Тенденцията стана причина заетостта в популярния през последните години като зимен курорт Банско, отново да се превърне в предпочитана лятна дестинация. Според него въпреки проблемите с климата, финансовата криза и международната ситуация, туристическият бранш полага усилия и работи успешно, осигурявайки 320 000 работни места. 97% е заетостта на морските ни курорти през август и септември, допълни Драганов. Той подчерта, че все пак се отбелязва спад за второто тримесечие на избралите да почиват у нас българи с 13,6%.
Прочети още от в. "Стандарт"