"Гърция удря с 26% данък нашите стоки", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Жесток данък от 26% въведе Гърция за всички фирми, които купуват български стоки. Това може да унищожи търговските отношения между двете страни. В понеделник министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси. В него изразява позицията на България, че данъчните промени в Гърция нарушават правилата в ЕС. Те са обнародвани в Държавния вестник на Гърция на 21 март 2015 г.
Промените предвиждат да не се признават за данъчни цели разходите в полза на физическо или юридическо лице, регистрирано в държава с преференциален данъчен режим, освен ако данъчно задълженото лице не докаже реалност на разходите и те не са направено с цел укриване на данъци. За да бъдат признати разходите за данъчни цели, върху тях се въвежда данък от 26%. Удържаният налог може да бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже пред гръцките данъчни, че сделката е обичайна и на пазарни цени. В списъка на държавите с преференциален данъчен режим са включени три държави от ЕС - България, Кипър и Ирландия, както и Гибралтар и Лихтенщайн. В резултат на тези промени при внос от България гръцките дружества ще трябва да плащат предварителен данък от 26% върху всеки разход. Промените ще ударят и българските превозвачи, които доставят стоки от и до Гърция, тъй като с данъка от 26% ще се облагат и плащаните на тях суми.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Енергийният регулатор ще бъде многопартиен", пише в. "Капитал Daily"
Изборът на членовете на независимия енергиен регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), вероятно няма да предизвика сериозни спорове. Проучване сред партиите показва, че е предварително ясно чии кандидатури ще минат, като дори опозиционната БСП ще има свой човек в регулатора. Ако не друго, това съгласие поне ще означава относителен политически комфорт за регулатора, на който му предстои да наблюдава въвеждането на сериозни реформи в енергийния пазар. Но пък предрешеният избор показва защо депутатите ограничиха възможността кандидатури да предлагат само политическите сили.
Сигурните имена
Борбата за постовете в КЕВР, изглежда, ще бъде ожесточена, макар и не толкова между самите кандидати, колкото между партиите, които ги предлагат. Като цяло обаче имената вече са ясни. Сигурният председател на комисията е Иван Иванов. Той беше предложен от Реформаторския блок, но неформално е подкрепян и от управляващите от ГЕРБ, което гарантира избора му. Другите сигурни в новия състав на комисията са досегашната председателка на ГЕРБ Светла Тодорова и нейната заместничка Евгения Харитонова, които са двете номинации на ГЕРБ.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Цветан Василев призна - взел 4 млрд. лева от КТБ за бизнеса си", пише в. „24 часа"
4 млрд. лева от КТБ са отишли за покупката на фирми, контролирани от Цветан Василев.
Това заявява самият банкер в интервю за сайта "Гласове" като на практика призна, че е ограбил собствената си банка. Защото три одиторски фирми - "Ърнст енд Янг одит", "Делойт България" и АФА, които проверяваха състоянието на КТБ, отписаха въпросните 4 млрд. лева с мотив, че парите не могат да бъдат върнати, тъй като са отпуснати като кредити без обезпечения.
В интервюто банкерът, който се укрива в Сърбия, обаче твърди, че раздадени пари не могат да се смятат за дупка в КТБ. Защото банката контролирала чрез свои дружества бизнес, чиято оценка надхвърля 2 милиарда евро, което правело 4 млрд. лв.
Василев разкрива и схемата, по която са били раздавани милиардите.
От думите му става ясно, че сумата е отпусната за придобиане на активи чрез специални дружества, които се финансират от банката. И допълва, че "тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит".
Прочети още от в. „24 часа"

"До 8% по-евтино парно от 1 април" е заглавиe от в. "Труд"
Топлата вода и парното поевтиняват с между 0,09% и 8,43% от 1 април, в края на отоплителния сезон, реши вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано през деня от ведомството определиха и намалението на цената на природния газ, което очаквано беше 13,17% (виж долу).
Преди седмица от енергийния регулатор бяха направили съвсем различни предварителни изчисления за новите цени на топлото.
Предвидените тогава намаления бяха по-големи - между 5,96 и 12,92%. Повечето от топлофикациите обаче възразиха срещу първите сметки, като обясниха, че те са направени коректно, но на грешна основа. Всички дружества внесоха възражения в комисията, които са били отразени в окончателното решение на КЕВР.
Според новите цени парното в София поевтинява със 7,05%, а в Пловдив със 7,99 на сто. Най-малки - под 1%, са намаленията на топлофикациите в Плевен и Бургас, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.
Прочети още от в. "Труд"

"В над 80% от училищата е имало случай на насилие" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Над 80% от училищата имат поне по един подаден сигнал за агресия или насилие, съобщи вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя уточни, че в някои училища регистрираните случаи са повече от един. Най-ниско е нивото на агресия в Смолян, най-високо - в София, сочат данните на просветното ведомство.

От началото на учебната година до сега са регистрирани над 4500 случая на агресия в училищата, съобщи министърът на образованието Тодор Танев. От министерството се похвалиха, че подобни данни се събират от предходната учебна година и за този период се наблюдава много голямо увеличение на регистрираните случаи на агресия. Най-многобройни - 4117, са случаите на насилие и тормоз между ученици. 92 деца са били жертва на тормоз от страна на учители или родители. 310 учители са били обект на посегателство от ученици или родители.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"КЗК проверява 8 фирми с кредити към КТБ" четем на първа страница във в. "Монитор"
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва предварителна проверка на информациите за смяна на собствеността в общо 8 фирми, кредитирани от КТБ пряко или косвено.
Това обявиха от институцията, като посочиха, че са се самосезирали по публикации в медиите за изкупуване на компании в България от люксембургската офшорка LIC33.
В списъка са шестте дружества, които се оказаха продадени от банкера Цветан Василев на белгиеца с издаден в Москва паспорт Пиер Луврие и компанията му LIC33 срещу 1 евро - БТК (43%), "Дунарит" и „Авионамс" (91%) и НУРТС, ГАРБ и „Фърст диджитал" (100%). Листата е попълнена от ТV7, както и „Сана спейс хотел Хисаря".
КЗК задължава горепосочените дружества да предоставят информация относно смяна на собствеността, посочиха от комисията, като обясниха, че целта на проверката е да установи на какъв етап е договарянето на въпросните придобивания. От институцията припомниха също, че предприятия, имащи намерение да придобият контрол върху дадено дружество, са длъжни да информират комисията, като подадат уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката.
„Ако КЗК установи, че е извършено прехвърляне на дялове/акции или обособен бизнес, без да бъде уведомена за това, има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10% от оборота за извършеното нарушениекакто и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция по чл. 90 от Закона за защита на конкуренцията", посочиха от институцията.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"КЗК забеляза, че е имало сделка между Цветан Василев и Пиер Луврие", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
На дванайсетия ден след съобщението, че люксембургската LIC33 е придобила най-големия пакет в БТК, двата телевизионни мултиплекса и два военни завода, Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проверка. Извън това от петък НАП твърди, че също е предприела действия - запор върху акциите на купуваните дружества. Такива предохранителни мерки обаче не са отбелязани в Търговския регистър. Третата активизация на държавата е по линия на специалното законотворчество - по поръчка на премиера се търси начин прокуратурата да може да разваля сделки.
Като начало регулаторът обяви, че е поискал информация от LIC33 и от обектите на сделките: БТК, "НУРТС България", "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс", ТВ7, "ГАРБ Аудиенс рисърч България" и "Сана Спейс хотел Хисаря". На въпрос на "Капитал" говорителят на ведомството Марио Гаврилов уточни, че в понеделник е изпратено писмо до адреса в Париж на LIC33, а по отношение на дружествата е изпратено писмо до техните собственици към всяко от тях поотделно.
В своите изказвания посочилият се за собственик на LIC33 Пиер Луврие говори за сделките в минало време. Въпреки това в презентациите се промъква и фразата за получаване на разрешение от регулаторите. От справка в люксембургския регистър се вижда, че LIC33 вече е придобила SHCO 79 от Цветан Василев. Въпросното дружество държи 43.3% от капитала на БТК, а този дял е контролен, защото по устав важните решения в телекома се взимат с по-високо мнозинство.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Защо са ни извънредни закони, след като газим "редовните"?", пише в. "Сега"
Българският политически елит, доколкото има право да се нарича така, в последните седмици е обсебен от злокобно опасни ретроградни идеи. Вкупом, на практика без обсъждане, в парламента се гласуват законови промени с обратна сила с цел "да се защитят интересите на държавата и обществото". Такава например бе промяната в Закона за банковата несъстоятелност, която въведе фигурата на временния синдик. От няколко дни се спрягат нови промени - този път в Гражданския процесуален кодекс. Според тях прокуратурата ще може да се меси в сделки между частни лица - пак в името на държавния и обществения интерес или ако произходът на капиталите по дадена транзакция се приеме за неясен.

За пред масовата публика разширяването на правомощията на прокуратурата се пропагандира с благородни мотиви - да се попречи на продажбата на контролираните от Цветан Василев (мажоритарен собственик на банката с отнет лиценз КТБ) БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, мултиплекса "Фърст диджитал" и пийпълметричната компания ГАРБ. Мотивът е, че повечето от тези дружества са част от системата за национална сигурност. Истерията се разрази, след като регистрираната в Люксембург фирма LIC33 обяви, че е купила срещу 1 евро въпросните дружества, като поема техни задължения за 900 милиона евро.
Прочети още от в. "Сега"

"„Виваком" с 806 млн. лв. приходи за 2014 г." пише в. „Труд"
„Виваком" отчете вчера най-големите приходи спрямо другите телекоми на българския пазар - 806 млн. лв. Печалбата му за миналата година е 335 млн. лв., показват данните.
Печалбата на „Теленор" за 2014 г. е 243,8 млн. лв., а на Мтел - 143,1 млн. лв.
55% от приходите на „Виваком" за 2014 г. се дължат на мобилния пазар, на фиксираните телефони се дължат 24%, на фиксирания интернет - 12%, а на другите фиксирани услуги - 9% от приходите.
Прочети още от в. „Труд"

""Булгаргаз": Още 10% намаление на цената от юли", четем във в. "Монитор"
Природният газ може да поевтинее с нови 10% от юли. Това прогнозира вчера новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов пред БНР. Тази прогноза ще се изпълни, ако се задържат цените на петрола и курсът на долара спрямо лева на сегашните равнища, допълни той. Така с намалението от 1 април ще бъде постигнат процентът, за който настоява бизнесът, каза Иванов. Припомняме, че големите енергийни консуматори настояха цената да падне с 22,5 на сто.
Междувременно КЕВР взе окончателно решение за газовата тарифа от 1 април, като потвърди първоначалните си изчисления за намалението й с 13,17%.
По-късно вчера КЕВР реши и за новите цени на парното и топлата вода от 1 април. Намалението им обаче се оказа по-малко от първоначалните сметки на регулатора. Вместо с 6-13%, то беше орязано от 1 до 8,4 на сто. Отново най-много се намалява цената във Варна - с 8,4%, следва я тарифата за Пловдив - с близо 8 на сто и за Враца - със 7,7%. За София намалението е с 7,4% вместо първоначално планирано намалени от близо 11 на сто. Под 1 на сто поевтинява парното в Плевен при предишни 6%, а в Бургас остава почти без промяна.
Към момента топлофикациите дължат на "Булгаргаз" около 270 млн. лв., като 190 млн. лв. се падат на "Топлофикация София", а останалите 80 млн. лв. - на дружествата в страната.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Пламен Орешарски: Имахме най-трудния мандат, справихме се сравнително добре", пише в. „24 часа"
С бившия премиер Пламен Орешарски разговаря Румяна Денчева
- Липсва ли ви политиката, г-н Орешарски? Ако е вярно, че хоризонтът в решенията на политиците се задава от следващите избори, кой "задава" решенията на експертите в политиката?
- Политиката в партийния смисъл на думата никога не ми е липсвала. Имам много малък политически опит, преди повече от 10 г. Колкото да разбера, че у нас това е много трудна работа. Вярно е, че изборният цикъл е естествен хоризонт за политиците. На експертите е по-дълъг - аз работих в правителствената администрация от 1993 г. с малки прекъсвания. Половината време съм бил на политически длъжности. Но никога не съм прокарвал тясно-партийни решения. Дали това гарантира дълъг хоризонт за експертите в политиката? По-скоро не.
- Кой предреши краткия мандат на вашия експертен кабинет- партиите, задкулисието, отвън?
- Краткият ми мандат бе един от най-трудните в новата ни история - период на политическа конфронтация, на заварени огромни дисбаланси и дефицити. Обществото бе на прага на социалното отчаяние.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Данъчни продават мляко на търг", пише в. "Стандарт"
Данъчните от София за първи път ще продават на търг прясно мляко. Заради неплатено в срок обезпечение от получателя на стоката повече от 20 тона мляко е оформено от служителите на дирекция "Фискален контрол" на НАП като изоставено в полза на държавата. Млякото е внос от Полша, пакетирано е в палети и е с различен процент на масленост. То е разделено в пет групи с цени от 4608 до 6451 лв. за група. Участниците в търга могат да наддават за една или повече групи. За стоката има протокол от Областната дирекция по безопасност на храните, София, с който се потвърждава, че тя е годна за консумация. Млякото е конфискувано в резултат на строгия контрол от страна на НАП при вноса на храни. Млякото, сиренето и яйцата наскоро бяха включени в списъка с рисковите за хазната стоки, които се следят от НАП. Служителите от дирекция "Фискален контрол" проверяват всеки камион с рискови стоки и ако има съмнение, че може да се укрият данъци, изискват обезпечение в размер на дължимите налози.
Атрактивни имоти пуска на търг през април столичната НАП. За първи път дирекцията продава земя и сгради, конфискувани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред имотите за продан са масивна жилищна сграда в Перник, апартамент в с. Черниче, община Симитли, стопанска сграда в пернишкото село Лесковец. Огледът на имотите ще се извършва от 15 до 20 април. Жилищната сграда в Перник е със застроена площ от 137 кв. м и се продава с парцел от 443 кв. м. Наддаването за тях започва от 100 100 лв. В село Лесковец се продава птичарник със склад и прилежаща земя от 3563 кв. м. Началната цена е 56 693 лв.
Прочети още от в. "Стандарт"