„30 корумпирани от властта в затвора", пише в. „24 часа"
30 високопоставени политици и чиновници, замесени в корупция, да влязат в затвора. Тази цел поставя правителството пред ново спецзвено за борба с корупцията по висшите етажи.
Днес кабинетът ще одобри идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде създадено ново звено за борба с корумпираните властници.
То е част от стратегически насоки за борба с корупцията, които правителството ще одобри по предложение на вицепремиера Меглена Кунева.
Спецзвеното ще се състои от поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници и данъчни инспектори. Като пример за работата му се дават подобни структури в Румъния, Полша, Литва и Латвия.

Прочети още от "24 часа".

"Вътрешният министър влиза в остър сблъсък с премиера за ДАНС и ДАТО" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Вътрешният министър Веселин Вучков ще влезе в първия си по-сериозен сблъсък с премиера Бойко Борисов. Вчера той обяви, че ще предложи на правителството нов главен секретар на МВР на мястото на Светлозар Лазаров и ще настоява да започнат процедури по смяната на шефове на държавните агенции "Национална сигурност" (ДАНС) и "Технически операции" (ДАТО) Владимир Писанчев и Цветан Китов. Вучков ще съобщи номинацията си за главен секретар на МВР на 4 март. На въпрос на "Сега" дали плановете на вътрешния министър ще се осъществят, премиерът Борисов отговори кратко "Не". "Сега" не успя да се свърже с вътрешния министър, но е ясно, че на следващо заседание на правителството предстои сблъсък между двата лагера по въпроса за смяната на кадрите, назначени от правителството на БСП и ДПС.

Всъщност Вучков и Борисов бяха на едно мнение по въпроса до началото на тази година. Дотогава Борисов многократно призоваваше главния секретар да си подаде оставката заради трагичната акция в Лясковец миналата година, при която загина един командос, а други трима бяха ранени. Сега обаче премиерът твърди, че иска "поне още половин година спокойствие".
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Гладиаторът на кабинета", пише в. "Стандарт"
Ковчежникът на държавата се справи блестящо като политик
Горанов изнесе най-тежката битка за стоте дни управление на правителството
Министърът на финансите Владислав Горанов изнесе най-тежката битка на кабинета "Борисов 2" от началото на мандата му. Залогът дали ще бъде одобрено споразумението за заема от 16 милиарда лева не беше съдбоносен толкова за хазната, колкото за политическото доверие в правителството. Часове преди финалната битка в пленарната зала Горанов изглеждаше като гладиатор, който трябва да излезе на арената срещу лъвовете. И на всяка цена да спечели битката. Срещу заема бяха не само опозицията в лицето на БСП, ДПС и "Атака", но и подкрепящите кабинета АБВ и Патриотичен фронт. Мачът изглеждаше почти обречен. Какво се случи при политическите совалки, които Горанов направи в часовете преди гласуването, си остана загадка за широката публика. Факт е обаче, че вотът изненада с небивалата подкрепа за финансовата политика на правителството. Резултатът е много повече от зелена улица за дълга и връзване на сметките на управляващите 3 години напред. Вотът показа, че пълният мандат на кабинета, който преди 100 дни изглеждаше под въпрос заради сглобената с толкова усилия коалиция, сега е съвсем реален.
Вместо да мисли само за постигането на най-изгодни лихвени условия при пускане на облигации на международните пазари, Горанов трябваше да изнесе тежка политическа битка. В нея противниците му замениха финансовите аргументи с популистки лозунги.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Врачките се юрнаха да следват психология" четем на първа страница във в. "Монитор"
Врачки, нумероложки и ходжи се записват да учат психология в университети, за да придобият повече професионална тежест и нови знания и умения за манипулиране на жертвите си. Това разкри пред „Монитор" преподавател в търновския университет.
Притежаващите свръхестествени способности обикновено били жени на възраст над 35-40 години. Те се записвали в магистърските курсове по психология за неспециалисти. Така всеки, притежаващ някакво друго висше образование, може да учи допълнително и психология. Самите врачки имали и други професии. Сред тях имало икономисти, инженери, финансисти и дори учители. Някои от тях в разговор с колегите си споделяли, че са били съкратени от работа и затова се наложило да прибегнат към врачуването. Други пък признавали, че държавната заплата от 500-600 лв. не им стига до никъде и затова чрез гледане в отвъдното, бъркане и разваляне на уроки и магии те си докарвали една доста прилична сума.
Бивша служителка в банка пък споделила с колегите си, че след като я съкратили, започнала да се занимава с гледане по телефона. „Звъни някой и иска да му гледам. Казвам му: „Чакай да хвърля картите Таро да видим какво ще ти покажат". След това ходя, мотая се, пия кафе, пуша цигари 5-10 минути, а през това клиентът чака на телефона. Той не знае, че минута разговор на този телефон е 2,40 лв. На месец мога да си докарам и до 2-3 хил. лв., че и повече", хвалела се бившата банкерка.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Брюксел критикува остро банковия надзор на БНБ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Европейската комисия постави България в графата "Прекомерни дисбаланси", което е последната крачка преди започване на процедура, предвиждаща корективни мерки и евентуални санкции.
Основната причина, както става ясно от прессъобщението на институцията, са притесненията за практиките в банките с местна собственост, които може да имат "значителни последствия за финансовия сектор и макроикономическата стабилност". Огромната част от доклада на ЕК за България е посветена на банковия сектор, като основните изводи са, че кризата от лятото на 2014 г. е "разкрила институционални и надзорни слабости", появили са се притеснения за "надеждността на разкриваните от финансовия сектор данни". Присъдата на Брюксел спрямо БНБ е, че "без задълбочено външно прочуване не може да се гарантира стабилността на финансовия сектор".
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Кабинетът ще компенсира големите фирми заради скъпия ток", пише в. "Сега"
Остър спор в парламента и взаимни обвинения в лобизъм предизвикаха част от промените в Закона за енергетиката, които вчера бяха приети окончателно на второ четене от Народното събрание. Поправките предвиждат големите консуматори на ток да бъдат подпомогнати заради ползвания от тях по-скъп ток. Бизнесът от години настоява за това и най-вече за компенсиране на фирмите, които работят за износ.

По какъв точно начин ще бъдат дотирани фирмите, все още не е ясно. Не се знае и колко ще струва това, както и точно кои предприятия ще могат да се възползват от компенсацията. Това ще бъде изяснено с наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, която ще бъде подписана от министрите на икономиката, на енергетиката и на финансите.
Прочети още от в. "Сега"

"Ще промени ли енергийната карта на Европа „Турски поток" " пише в. „Труд"
Владимир Путин шокира всички и най-много ЕС с решението Русия да спре изграждането на газопровода „Южен поток". След което извади заек от шапката - „Вместо него, ще строим „Турски поток". Според анализа на Верда Йозер от в. „Хюрийет" този нов тръбопровод ще промени изцяло световната, но най-вече европейската енергийна карта. Защото същото количество руски газ ще се транзитира през Черно море до Турция и оттам ще се разпределят за европейските пазари, вместо тръбата да минава през Украйна и България, както се планираше с "Южен поток".
Авторитетни световни издания коментираха новото развитие така: „Русия даде отговор на Европа, сближавайки се с Турция". Всеизвестна е кризата между Запада и Русия заради войната в Украйна. В тази връзка в. „Ню Йорк Таймс" писа, че „най-големият печеливш от този завой на Москва е Анкара". А въпросите, които си задават турските анализатори са дали страната не става енергийно по-зависима от Русия, което в геополитически план може да я издърпа от европейския проект към евразийския блок на Путин. Както и ще се отрази ли "потокът" на турско-американските отношения. И най-важното - на път ли е да се реализира турската мечта страната да се превърне в енергиен център (хъб) в региона.
Прочети още от в. „Труд"

„Слабият пазар на труда и високата фирмена задлъжнялост спират растежа", пише в. "Капитал Daily"
Фирмената задлъжнялост остава висока и може да повлияе негативно върху инвестициите, краткосрочния и средносрочния икономически растеж. Тази година ЕК добавя, че дефлационните процеси в България притискат допълнително фирмените бюджети.
Високите дългове са проблем най-вече за компаниите в строителството, имотния бизнес, туризма и други услуги, което в крайна сметка може да доведе до неплащане на кредити и да удари банковия сектор. Тази година рисковете за банковия сектор поради задълженията на корпоративния сектор се оценяват като по-високи, отколкото през миналата.
Задлъжнялостта на бизнеса се отразява неблагоприятно и на търсенето на кредити. Кредитирането на фирми остава доста ниско въпреки намаляването на лихвите. Същевременно компаниите предпочитат да спестяват. Тези фактори се отразяват и на трудовата заетост, която намалява през последните години.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Китайски магазин скрил 300 бона оборот", четем във в. "Монитор"
Почти 300 бона скрили собствениците на магазин за китайски стоки в Добрич, като издавали касови бележки на клиентите от компютърна система с нефискален принтер. Това съобщиха данъчните от добруджанския град за „Монитор". При дистанционно наблюдение на касовите апарати на търговски обекти, намиращи се в гр. Добрич, служителите от НАП установили нереално ниски обороти на магазин за китайски стоки, съобщиха от финансовата институция. Екипи на „Оперативни проверки" при НАП - Добрич, са осъществили физически контрол върху обекта и са установили, че масово продажбите не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с дистанционно наблюдение на приходната агенция.
В магазина на фирмата са изведени справки и са снети данни от компютърни конфигурации, в които е отразен реалният оборот от месец декември до момента. По предварителни данни на данъчните лицето е отразило оборот от около 24 000 лв. от 4 декември 2014 г. до 20 февруари на 2015 г., а по снетите от компютрите данни от търговията са навъртени близо 300 000 лв. На фирмата са съставени 7 акта за нарушаване на данъчните закони, а така също ще бъде извършена пълна инвентаризация и ревизия, за да бъде установен реалният оборот и начислен дължимият данък.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Нова вълна инвестиции в Пловдив открива 30 000 работни места", пише в. „24 часа"
Втора вълна инвестиции от Западна Европа, САЩ и Япония се изсипва в индустриалните паркове на Пловдив, обединени в "Тракия икономическа зона".
Това са високотехнологични фирми, които създават работни места и наемат квалифицирани специалисти. Градът се превърна в магнит за елитни компании, а ползата усещат и съседни области, където безработицата намалява.
"Няма месец, в който да не обявим навлизане на нова чуждестранна компания в Пловдив и региона", разказва кметът Иван Тотев.
Месеци след като американският производител на сензори за автомобилната индустрия Sensata започна да строи огромен завод до с. Царацово, тези дни стана ясно, че японската SMC Industrial Automation e закупила 180 дка за предприятие в "Тракия икономическа зона".
"С такъв инвеститор България трябва да се гордее. Тя е на 49-о място в топ 100 на най-иновативните дружества в света", изтъква Тотев.
"Тракия икономическа зона" свързва шестте индустриални парка в 9 съседни общини около Пловдив. Собствениците на територии там създадоха безпрецедентно обединение за страната и по този начин терените станаха още по-атрактивни за чуждите вложители.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Парите за пенсия на младежите вече отиват изцяло в НОИ", пише в. "Стандарт"
Осигурителните вноски на младите хора, които от началото на годината са започнали първата си работа, вече са постъпили в Националния осигурителен институт (НОИ), както бе предвидено с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Информацията дойде от представители на пенсионно-осигурителни дружества по време на семинар, посветен на промените в КСО и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), съобщи сп. "Икономика".
Промените влязоха в сила от 1 януари 2015 г. Според новия текст, започващите за пръв път работа трябва в рамките на 12-месечен срок да изберат дали изобщо да се осигуряват във втория стълб на пенсионната система или цялата им осигуровка да отива в обществения фонд.
Вносителите на промените настояваха, че те не действат и няма да влязат в сила до март месец, когато се очаква поднормативен акт на Министерски съвет.
„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат", коментира главният изпълнителен директор на ПОД „Алианц България" София Христова.
По думите й, ако младежът изпусне 12-месечния срок, в който може да заяви дали иска да се осигурява в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло в първия стълб, „той остава доживот в НОИ".
Прочети още от в. "Стандарт"