„"Лукойл" влага у нас 1,5 милиарада долара", пише в. „24 часа"
1,5 милиарда долара инвестиция ще направи "Лукойл" в България. Това се разбра вчера след среща на президента на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов и премиера Пламен Орешарски, съобщиха от правителствения пресцентър.
Вложенията са за първи етап от изграждането на комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас". Много от дейностите ще се осъществяват от български фирми- подизпълнители. Срокът на проекта е 36 месеца.
Премиерът Орешарски приветства разширяването на дейността на "Лукойл" в България. В изграждането на комплекса са ангажирани 2 000 души.
Прочети още от в. „24 часа"

"Пълна проверка на парите от Европа", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Обществени поръчки по Оперативна програма "Околна среда" от времето на ГЕРБ ще бъдат изпратени на прокуратурата. "Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната принадлежност, независимо от националността". Това заяви вицепремирът Зинаида Златанова, която отговаря за евросредствата. Изказването й бе по повод проведените обществени поръчки по ОП "Околна среда", където заради открити системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010-2013 г., от ноември 2013 г. е спряно изплащането на европейските средства по програмата. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет. "Сметката идва и сега кабинетът на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че ще я платим всички българи, а не правителството", коментира Златанова. И обясни, че се правят одити на всички оперативни програми. "Това е първият етап, тъй като предстои проверка и на изпълнението", уточни Златанова. Тя добави, че години наред в екоминистерството "проблемите са били замитани". "Това, с което се борим от първия ден на мандата си, е въпросът: Убедени ли сме всички, в това число и опозицията, в честността, прозрачността и коректността на нашите обществени поръчки?!", коментира тя и добави, че заради финансови корекции кметовете се чувстват изоставени, а отговорността е на предишното правителство. Златанова припомни и че през 2011 г. Законът за Обществените поръчки е изменен така, че цялата отговорност за предварителния контрол е прехвърлена на Агенцията по обществените поръчки. Одитът показал, че такъв контрол на бенефициентите почти не е правен.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Колко трябва да харчи държавата?" е заглавиe от в. "Труд"
Важните въпроси в България обикновено се подминават покрай злободневните теми. Това е на път да се случи и с ключов въпрос като преразпределението на благата чрез държавата и кой сектор какъв дял от държавните пари трябва да получи.
Преди броени дни управляващите излязоха със своя концепция по въпроса, отразена в Конвергентната програма на България за периода 2014-2017 г. Според нея страната ще повиши минимално сегашното си ниво на преразпределение през бюджета и от 35,7% от БВП бюджетните разходи ще се увеличат до 36,2%. За сравнение държавите от ЕС преразпределят средно 49,4% от БВП.
Социалните сектори, които и в момента у нас са със значително по-ниско финансиране от бюджета в сравнение с другите държави в съюза, ще останат в същото положение и през 2017 г. Парите за здравеопазване ще останат 4,6% от БВП при 7,3% в ЕС. Делът на образованието ще се свие от 3,5 на 3,4% при 5,3% в ЕС. За социална защита през 2017 г. ще отиват 12,9% от БВП при 19,9% в ЕС.
Същевременно България ще запази високото си ниво на разходи за икономически дейности като земеделие, транспорт, комуникации, енергетика - 4,9% през 2017 г.
"Труд" потърси експерти за коментар по темата.
Прочети още от в. "Труд"

"НЗОК глоби болници с 1.5 млн. лв. за нарушаване на порочните й правила" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Фиктивни пациенти, заключени отделения по празниците, дежурни лекари без специалност и отчитане на дейност, която реално не е извършена - такава картина в болниците са заварили проверяващите от здравната каса. Налице е и друга тенденция - по част от клиничните пътеки за редки болести вече са изхарчени половината от парите, предвидени за цялата година.

Касата всъщност е регистрирала най-лесните за улавяне нарушения, които в голяма част от случаите са следствие от собствените й порочни правила. Проблемът с отсъствието на пациентите, преди да е изтекла пътеката, се дължи основно на факта, че заради лошите условия хората предпочитат да съкратят престоя си в болницата. В същото време касата не плаща за проведено лечение, ако болният не се е водил там през всичките предвидени дни. Така се източват огромни суми, а касата, която е наясно с това, не прави клиничните пътеки по-гъвкави. Вместо това предпочита да санкционира болниците.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Кметове на прокурор за далавери с екопроекти" четем на първа страница във в. "Монитор"
Сигнали до прокуратурата за нагласени обществени поръчки ще изпрати екоминистърът Искра Михайлова. Става дума за проведени процедури от общини по Оперативна програма „Околна среда" в периода 2010 - 2013 г. Заради нарушенията страната ни може да загуби до 180 млн. лв. от еврофондовете. Парите се очаква да бъдат орязани тази и следващата година. Най-голяма може да е ножицата за проектите, по които парите са намалени с една четвърт, съобщиха вчера екоминистърът и вицепремиерът Зинаида Златанова, която предупреди, че се задават проблеми и по програмата за селските райони.
„При повторната проверка на разходите по „Околна среда" са открити 5 групи нередности", отчете Михайлова. В първата група ставало дума за смесване на критериите за подбор и за оценка, т.е. за нагласени обществени поръчки. Открити били 10 такива нарушения, като в 4 от тях имало и други нередности. При проверките били засечени и 13 поръчки, в които имало незаконно намаляване на сроковете за кандидатстване на фирмите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"София и Стара Загора на финал за градски идеи", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Изключително рядко България е сред активните, иновативните и отличниците. Сега за пръв път два български града са сред финалистите на състезание за по-добри градове. От общо 155 кандидатури в Европа София и Стара Загора са минали предпоследното сито в организирания от фондация Bloomberg Philantropies конкурс "Предизвикателство за кметове" (Mayors Challenge). Освен оценка за идеите фондацията всъщност дава финансиране - победителят ще получи 5 млн. евро за реализиране на проекта си, като ще има и още четири награди от по 1 млн. евро.

Двете български идеи (виж каретата) са за трансформиране на градската среда чрез изкуство и за насърчаване на предприемаческия дух и иновациите сред младите хора. Те са в подбраните общо 21 населени места в Европа, които продължават напред в съревнованието. Това е дебют на проекта в Европа, като първо фондацията го е организирала и финансирала в САЩ.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Банките спират лихвените промоции" пише в. „Труд"
Разнообразната палитра от промоции по жилищни кредити ще претърпи съществена промяна в следващите три месеца. Очаква се значително да намалеят промоциите с по-ниски или нулеви лихви през първите години от срока на жилищните заеми, показа анкета на "Труд" сред мениджъри на банки. Причината са приетите промени в Закона за потребителския кредит, които ще влязат в сила в края на юли или началото на август.
Текстовете предвиждат да отпадне таксата за предсрочно погасяване по жилищните заеми след първата година от срока на договора. Ако той бъде прекратен през първите 12 месеца, таксата може да бъде максимум 1%.
В момента банките искат между 3 и 6% върху остатъка от главницата при предсрочно погасяване се движи, ако плащането е с пари на друга финансова институция.
Прочети още от в. „Труд"

"Руски металургичен гигант заплашва Европа", четем във в. "Монитор"
Най-голямото руско стоманодобивно дружество ¬ Новолипецкият металургически комбинат (НЛМК) ¬ е заплашил, че ще закрие хиляди работни места в Европа, ако бъдат предприети нови санкции срещу Москва. За това съобщават белгийските медии, като се позовават на писмо от края на март, изпратено до няколко европейски правителства и до Европейската комисия.
Уточнява се, че руското дружество поддържа два завода в Белгия
където са заети над 1000 работници, а общо в Европа от НЛМК заплата получават близо 3000 души. Комбинатът има представителства освен това в Италия, Франция и Дания.
Собственик на 86% от НЛМК е руският олигарх Владимир Лисин. Фирмата му внася в Европа суровина за стомана, която след това обработва до висококачествен продукт, използван в строителството, енергетиката и автомобилостроенето в ЕС.
ЕК обяви неколкократно, че се подготвя третият етап от санкциите срещу Русия заради събитията в Украйна. Това трето равнище предвижда налагането на тежки икономически ограничения срещу Москва, но от комисията уточниха, че за да бъдат утвърдени, те трябва да получат единодушната подкрепа от всички 28 държави в ЕС.
Междувременно Централната банка на Русия може да задължи международните картови оператори да плащат всяко тримесечие гаранции.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Субсидиите за плодове и зеленчуци ще бъдат двойно по-ниски", пише в. "Капитал Daily"
Фиксираната субсидия от 15 млн. лв. по схемата за субсидиране на качествени плодове и зеленчуци и увеличеният брой кандидати по нея през тази година са довели до драстично намаление на единичната финансова помощ, която ще получи всеки фермер. За един тон зеленчуци и плодове през тази година ще бъдат платени 84.10 лв., докато преди година те са били 177 лв., или над два пъти повече. Фермерите от сектора настояват разликата да бъде компенсирана по логиката на допълнителните пари, насочвани към тютюнопроизводството.

През тази година производителите на плодове и зеленчуци ще получат 15 млн. лв. от държавния бюджет под формата на субсидии, като сумата беше същата и миналата година. От фонд "Земеделие" обясниха, че те ще бъдат изплатени в първата половина на май. Средствата се дават за качество, като от тях могат да се възползват фермерите, отглеждащи домати, чушки, краставици, ябълки, череши, праскови, кайсии и др.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Средната класа в Канада е най-богатата в света", пише в. "Сега"
Средната класа в Канада има по-високи доходи и живее по-добре от средните американци, за които в продължение на десетилетия се смяташе, че са стожер на икономиката на САЩ и получават най-високи доходи в сравнение с представители на този ешелон в останалите държави по света, писа в. "Ню Йорк таймс". Изданието цитира проучване, което е правено в продължение на 35 години и проследява промените в нивото на доходите на човек от средната класа в периода от 1980 до 2010 г.

Според данните през 2010 г. средният годишен доход в Канада се изравнява с този в САЩ, а след това и леко го изпреварва. През 2010 г. средният годишен доход в САЩ на глава от населението е 18 700 долара след облагане с данъци. Това е с 20% повече от доходите, получавани през 1980 г., но на практика е без промяна от 2000 г., след като се отчете нивото на инфлацията. Доходът на средните канадци е скочил с 20% в периода между 2000 г. и 2010 г. и възлиза на 18 700 долара. Проучвания на доходите в Канада от 2010 г. насам показват, че възнагражденията в страната вече превишават тези в САЩ.
Прочети още от в. "Сега"

„Трябва свеж въздух в рекламата на еврофондовете", пише в. „24 часа"
Много или малко са 6 милиона лева? Ако става дума за строеж на пътища например, не са много. Но ако става дума за рекламни приходи при свиващ се рекламен пазар, сумата съвсем не е за пренебрегване.
Толкова са парите, платени на радиа и телевизии за популяризиране на европейските програми през два периода - по договори, сключени преди 1 юни 2013 г. и от 1 юни 2013 г. до 2 април 2014 г. Данните са от справки, които Министерският съвет оповести. Там има и таблица, която показва колко пари са отишли за комуникация на европрограмите от 2007 г. до май 2013 г. - общо 66 милиона лева.
Дотук добре - един проект не е никакъв проект, ако не стигне през медиите до тези, които могат да работят по него. И разбира се, важно е не просто едни хора да усвояват едни пари, а общественото мнение да е сигурно, че това се случва по правилата, че е избран този, който ще свърши работата най-добре, така че да има полза за всички (икономиката да става по-конкурентоспособна, селските райони да се развиват, администрацията да става по-кадърна, компетентна и ефикасна и т.н.), и да може да контролира този процес. Това е смисълът на средствата, които се заделят за публичност на европейските програми.
Правителството публикува таблици за изплатените средства. Чудесно, защото така се вижда не просто кой колко е взел - вижда се и цялостната картина, логиката на модела.
И така - и при предишния, и при сегашния кабинет големите "бенефициенти" (у нас тази дума се наложи със смисъл усвояващия европарите) са без промяна - 2/3 от 6-те милиона са спечелени от 1 радио (над 1 млн. лв. за двата отчетени периода), три телевизии (едната с над 900 хил. лв, втората с 830 хил. лв, третата с 660 хил. лв), една медийна група около информационен сайт (620 хил. лв).
Прочети още от статията на в. „24 часа"

""ЛУКОЙЛ" атакува Турция от Бургас", пише в. "Стандарт"
"ЛУКОЙЛ" ще разширява пазара си в Турция чрез рафинерията "Нефтохим" в Бургас. Това стана ясно от думите на президента на руската компания Вагит Алекперов, който е в България по повод на днешното общо събрание на "ЛУКОЙЛ" в Бургас. Той обясни, че в момента мрежата от търговски обекти в югоизточната ни съседка се разширява, а паралелно се формира и инфраструктура, за да могат танкерите да идват до бургаската рафинерия, където да бъдат товарени с готова продукция, която ще доставят на турския пазар. Според Алекперов "Нефтохим" може да задоволи цялото търсене на автогорива в България. Вчера Алекперов се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на срещата Орешарски е приветствал инвестицията на "ЛУКОЙЛ" в "Нефтохим". Двамата са обсъдили и нормализацията на бизнес климата у нас и мерките на правителството за насърчаване на инвестициите. След това Алекперов се срещна и с президента Росен Плевнелиев.