Иран е на път да сключи историческа сделка за ядрената си програма и да се върне отново на полето на световната търговия с петрол - нещо, което заради санкциите в момента е невъзможно.

Това обаче не са никак добри новини за Русия, която е един от най-големите производители на черно злато в света заедно със Саудитска Арабия и САЩ, анализира Bloomberg.

„Иран ще се конкурира в Европа с Русия", казва Ед Морс, главен анализатор към Citigroup.

Техеран няма право да продава петрол в Европа от 2012 година, когато Европейският съюз наложи забрана за вноса от страната. Това съчетано с американските санкции и трудното купуване на ирански петрол с долари намали производството в страната от 3.6 милиона барела на ден през 2011 до 2.6 милиона на ден през 2014.

Същевременно Русия, чиито петрол е много сходен по качество с персийския, беше най-печеливша от тази ситуация, като удвои износа си за най-важните пазари за Техеран - Европа и Азия, достигайки до 420 000 барела на ден.

„Завръщането на иранския петрол ще увеличи наличието на тежък суров петрол и това ще бъде позитивно за рафинериите", казва Василис Цайтас, говорител на гръцката петролна компания Hellenic Petroleum SA.

Иранският петрол представляваше 25% от общото количество, което рафинерията обработваше преди санкциите срещу страната, допълва той.

Дали обаче ще се стигне до споразумение за иранската ядрена програма ще стане ясно в следващите няколко дни във Виена, където ще се проведат преговорите.

При всички положения обаче, ако резултатът от разговорите е позитивен, на Иран ще са нужни между шест и девет месеца техническо време, за да стъпи отново на световните петролни пазари.