"Паника за ебола у нас", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Паниката за ебола стигна София. Съмненията избухнаха след 18 ч снощи, когато стана ясно, че 60-годишен мъж се изследва за смъртоносната болест. Той е българин, завърнал се преди 3 седмици от Сиера Леоне. Постъпил е вчера в "Токуда" с температура, кихане и хрeма. Началните хипотези били за малария. Около 16 часа обаче лекарите потърсили помощ от ВМА. И болният бил преместен в академията от специализиран екип. Шестима души, които са били в контакт с него в "Токуда", са поставени под специално наблюдение. Болният е настанен в клиниката по инфекциозни болести на ВМА. От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че пациент със съмнения за ебола е бил преместен вчера от "Токуда" във ВМА и е изолиран.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Владимир Каролев: IT индустрията скоро ще е най-големият работодател", пише в. „24 часа"
- Станахте съветник на един от най-оспорваните министри в кабинета, г-н Каролев. Мислите ли, че той ще успее?
- Мисля, че ще успее. И че критиката бе "приятелски огън". Няма да генерализирам, винаги има такива, които го правят. Аз не знам точно коя е групата хора, която го атакува, тя стои винаги отзад. Но да викаме "Осанна Костов, анатема Лукарски", е вредно. Те все пак са коалиционни партньори, излезли са от една партия.
- Добра идея ли бе раздробяването на мегаминистерство на цели три?
- Да. Но това бе предизборно обещание на ГЕРБ. Всъщност то връщат нещата, каквито бяха при НДСВ. И при Тройната коалиция, като идея на Румен Овчаров мисля. Нямам нищо против него, просто уточнявам нещата.
Прочети още от в. „24 часа"

"Връщат 10% данък лихва" е заглавиe от в. "Труд"
Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г. Това съобщи в интервю за "Труд" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8 на сто. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а след това да отпадне напълно.
ГЕРБ обаче нямат намерение да спазват този график. "Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова.
Прочети още от в. "Труд"

"ГЕРБ и реформаторите отменят сделки за 800 млн. лева в КТБ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
"Аферата КТБ" затъва във все по-дълбоко юридическо тресавище. Вчера стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок са твърдо против прехвърлянето на влогове и прихващанията по заеми в КТБ. По тази причина днес в парламента да бъдат внесени законови поправки, с които ще се обявят за невалидни договорените през последните месеци сделки на вложители и кредитополучатели в затворената банка. "Ще отменим всички прихващания в КТБ", отсече лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки, на която присъства финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Той пресметна, че става дума за около 800 млн. лева.

За да бъде сложен кръст на тези сделки, в проекта за актуализация на бюджет 2014 преди второто четене ще бъде вмъкната специална добавка. Отговорник по изработването на текста е Менда Стоянова. Тя пък заяви пред "Сега", че допълненията ще са готови днес, но отказа подробности.Това се случва, след като от месеци юристи, финансисти и политици обясняват, че цесиите, направени до отнемането на лиценза на банката, са съвсем законни операции.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бум на онлайн магазините за дрехи втора ръка" четем на първа страница във в. "Монитор"
Истински бум в онлайн пазаруването на дрехи втора ръка отчитат търговците в секъндхендовете. На ден в интернет пространството се появяват най-малко по един или два сайта за втора ръка дрехи, показа репортерска проверка на "Монитор".
Тези, които още не са нав¬лезли в дигиталния свят, а разчитат само на "традиционните" магазини, дори започват да се притесняват от сериозната конкуренция в лицето на интернет секъндхендовете.
Все повече хора предпочитат дрехата да дойде сама пред вратата им пред това да обикалят с часове по магазините, обясни Мария К., която от четири години върти такъв магазин, а отскоро се е заела и с онлайн бизнеса. Това важи най-вече за живеещите в провинцията, където много трудно се намират запазени и маркови дрехи втора ръка, поясни тя.
Сайтовете за втора употреба най-често са с имена като "дрешка", "парцалка" и други. Дрехите, които се предлагат в тези сайтове, са снимани на манекени, така че всеки може да види как стои тоалетът и да прецени дали е за него.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Как БНБ избира синдици на банки: без критерии и на тъмно", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Без правила и критерии и при пълна непрозрачност Българската народна банка решава кой може да бъде синдик на фалирала банка. Изборът кой да разпределя активи за милиарди става чрез влизане в списък, който е таен и се попълва по благоволение на някой в централната банка. Въпросът е принципен, но е особено актуален покрай предстоящите назначения в КТБ.

Обобщените изводи са от допитване на "Капитал Daily" до търговски адвокати и до присъстващи в обновения списък на синдиците. А самата БНБ не отговори на въпросите как точно и кой избира имената във въпросния списък, има ли критерии и какви. Същите въпроси преди ден повдигнаха и от асоциацията на банките.

Законовите изисквания към банковите синдици са прекалено общи. В резюме: да са юристи или икономисти, с банков или финансов опит и да не са свързани с фалиралата банка. Включени в списъка заявиха, че не са се явявали на изпит, какъвто има за синдиците при фирмените фалити. Търговски адвокати посочиха, че за да движат несъстоятелността на търговски дружества, първо полагат изпит, после всяка година трябва да се доквалифицират, плащат застраховка и такса за присъствието си в съответния списък, който е публичен.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Бойко Борисов: Ще отменим всички цесии в КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Всички прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ ще бъдат отменени с законова промяна при второто четене на актуализацията на бюджета в Народното събрание. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки в България. В нея участваха и финансовият министър Владислав Горанов, председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова и назначеният в сряда председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

С това решение в бюджета ще се запазят 800 млн. лв., на колкото възлизат прихващанията. Борисов обясни, че парите по цесиите "трябва да се върнат, те не могат да отиват някъде си, в някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят".

На въпрос дали може законът със задна дата да се промени, след като към момента, в който са правени, прихващанията са били законни, Борисов отговори: "Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното, и да беше приключено", предаде БНР.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Премиерът отряза Станимир Флоров за шеф на автомобилната агенция", пише в. "Сега"
В резултат на политическия и медийния натиск премиерът Бойко Борисов няма да назначи Станимир Флоров за шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Информацията бе потвърдена лично от Борисов пред "Сега". Бившият шеф на ГДБОП бе предложен за поста от транспортния министър Ивайло Московски, но за назначението натискаше Цветан Цветанов, с когото Флоров е в близки отношения, довериха източниците ни.

Кандидатурата на Флоров за "ресурсния" пост предизвика негодувание, тъй като срещу него се води дело за подкуп в особено големи размери, обект е и на разработки от страна на контраразузнаването за нерегламентирани контакти с криминално проявени, докато е работил в ГДБОП по линия на наркотиците. Делото срещу него влезе в последния мониторингов доклад на Брюксел, а тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова каза, че то е сред тези, заради които действията на България в борбата с корупцията се определят като провал.
Прочети още от в. "Сега"

"Магистралите с трасета по бързата процедура", четем във в. "Монитор"
Разчистването на трасета за магистрали и други обекти от национално значение чрез отчуждаване на частни имоти ще става по бърза процедура. Това решиха вчера депутатите, като приеха на първо четене поправки в Закона за държавната собственост. С тях се разрешава на изпълнителя на обекта да влезе във владение на имота още преди административният акт за отчуждаване да е влязъл в сила.
В момента стратегически проекти като магистралите „Струма" и „Марица", Северната тангента на Околовръстния път в София и други се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване. Приетите вчера от депутатите поправки обаче предвиждат оспорването на размера на обезщетението пред съда, получено за имота, да не спира багерите. Така изпълнителят ще може да започне работа, проектът да се реализира, а в същото време досегашните собственици да си защитават финансовия интерес пред Темида до получаването на средствата, които ги удовлетворяват.
За самото въвеждане във владение все пак ще се изисква нарочно решение на съда. Освен това се поставят изрични условия за влязъл в сила подробен устройствен план, който да включва изграждането на обекта, както и предвиденото обезщетение вече да е преведено по сметката на собственика. Последното изискване пред реализирането на бързата процедура за отчуждаване е имотът да не е единствено жилище на лицето.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Оставиш ли малкия подкуп, той расте до тежка корупция", пише в. „24 часа"
Случаят с пътния полицай от клипа, на който се вижда как той взема подкуп взриви социалните мрежи и отново привлече вниманието върху темата за всекидневната корупция в полицията. При това в най-видимата и масова форма - малкият подкуп всеки ден.
В нашата съседка Румъния, която доскоро ни изпреварваше във всекидневната корупция, от 2006 г. има устойчив спад по този показател, докато при нас има колебания, както показват данни на Евростат. (Виж графиката)
Според последни данни на Центъра за изследване на демокрацията 2013 г. е с най-високите нива на корупция в България от 2000 г. - моментът, в който сме започнали да изследваме тази тема.
Полицейската всекидневна култура подкрепя културата на подкупа и това го виждат всички - от децата до чужденците. По този показател сме в групата на най-неразвитите.
Всъщност какъв е проблемът със всекидневната корупция?
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Домусчиеви придобиха 100% от "Хювефарма"", пише в. "Стандарт"
Контролираното от братята Кирил и Георги Домусчиеви дружество "Адванс Пропъртис" ООД изкупи 36,6-процентния дял на "Рохатин груп" (TRG) във фармацевтичната компания "Хювефарма" АД, съобщи агенция "Блумбърг". Сделката приключи в сряда с подписването на договора от Кирил Домусчиев, президент на "Хювефарма", и Собхи Хатем, управител на "Рохатин груп".
"Рохатин груп" (TRG) беше сериозен партньор на "Хювефарма" и ние сме особено благодарни за нейния сериозен принос за бързото глобално развитие на компанията, заяви Кирил Домусчиев. "Радваме се, че "Адванс Пропъртис" отново притежава 100% от капитала на "Хювефарма". Комбинацията от опитен управленски екип и служители и непрекъснатите инвестиции в разработката на продукти и глобални производствени мощности ни дава увереност, че "Хювефарма" притежава необходимата основа за постигане на амбициозните си цели за нов растеж", категоричен беше Кирил Домусчиев.
Прочети още от в. "Стандарт"