С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива ще варират в зависимост от качествата на конкретния имот, гласи прогнозата на АДРЕС за идната година. Основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой

„Очаква се лихвите по депозитите да паднат допълнително през следващите 12 месеца, а цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Очакваме много хора със спестени пари в брой, решили да ги държат в банка, да преосмислят намеренията си, когато видят понижението на този лихвен процент. Инвестицията в недвижим имот е сигурен ход, а евентуално покачване на цените на жилищата в бъдеще ще направи тази стъпка още по-изгодна", допълва Павлов.

По думите му пазарът ще бъде предвидим без риск от съществени сътресения. Спадът на цените е вече в миналото - възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си. На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока.

По данни на АДРЕС налице са сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60% - 70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации. Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Според прогнозата на АДРЕС стабилният пазар ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, то през 2014 година тази стойност ще се покачи до 55 000 - 60 000 евро. Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако към момент с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то догодина техният дял може да достигне 15%.
Съществени изменения в профила на желаното жилище няма да има - комуникативна локация, наличие на добра инфраструктура, среден етаж и разпределение, позволяващо ефективно използване на пространството ще останат сред ключовите изисквания на клиентите.

Пазарът на наеми, който също бе подвластен на разминавания в очакванията на наемодатели и наематели, също ще се активизира. Ще се появят по-качествени оферти, а средните цени ще останат без промени - около 500 лева ще струва месечно апартамент с квадратура около 60-70 кв.м на комуникативна локация.

„Разминаването между търсене и предлагане както на пазара на покупко-продажби, така и на наемния, бе последният негативен резултат от кризата, който до известна степен стопираше сключването на сделки", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Смятаме, че през 2014 година, с изграждането на нови проекти, този проблем вече няма да е на дневен ред. На практика догодина няма да има пречки по отношение на активността, което ни дава основания за позитивна прогноза", допълва Богданов.