Всичките ни действия са продиктувани от законите и наредбите в енергетиката. Това заяви председателят на съвета на директорите на "Енерго-про" Стефан Абаджиев по време на извънредното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание. Срещата ебеше свикана заради двойните фактури, които са получили абонатите на "Енерго-про" в Североизточна България.

Абаджиев припомни, че спрямо наредбата за отчитане на електроенергията срокът за отчитане не може да е по-дълъг от 31 дни и именно за това се е наложило за период от 52 дни данните от електромерите да бъдат отчетени два пъти. Второто отчитане е междинно и се е случило на около 67 хил. абонати, каза още Абаджиев. Той заяви, че "Енерго-про" изпитва затруднения да отчита електроенергията в празничните месеци, защото тогава на хората се полага почивка.

На въпроса защо падежът на двете сметки е на една и съща дата Абаджиев обясни с проблем в софтуера, който не позволява фактуриране извън датите, които са му предварително зададени. Той посочи, че в тази връзка изрично на всяка една от сметките е посочено, че втората може да се плати с 15 дни отсрочка.

Представителите на ЕВН и ЧЕЗ, които също участват на заседанието на Комисията по енергетика, заявиха, че на техните територии всички клиенти са отчетени в срок. От декември до сега ЕВН има 10 жалби свързани с отчетената електроенергия, а в ЧЕЗ жалбата е една, като тя е разгледана, но не е уважена. Калина Трифонова от ЕВН заяви, че неотчетени са само 0.2% от електромерите, като причина за това най-често е неосигурен достъп.

Преди да започне изслушването на електроразпределителните дружества депутатите от комисията направиха кратки изказвания, като най-отчетливо беше това на заместник- председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Той заподозря три сценария, които може да са причината за двойните фактури - първият е недоброто законодателство, което, ако е такова, трябва да се промени. Вторият е в компанията да цари произвол. Третият вариант, който Валентин Николов посочи, е съзнателен опит за саботаж на правителството и управляващите, защото случаят е "дежа вю" от зимата на 2012-2013 г. Припомняме, че след протести тогава падна първият кабинет Борисов.

В дискусията се включи и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, който попита дали всички клиенти на електроразпределителните дружества получават отчети. На поставения въпрос отговори отново Стефан Абаджиев от "Енерго-про", който заяви, че на всичките клиенти на компанията, която той управлява, са издадени хартиени и електронни фактури в зависимост от желанието на клиентите им. Подобни бяха отговорите и на другите две дружества.

Рамадан Аталай от ДПС, който беше председател на същата комисия в миналия парламент, заяви, че де факто днес заседанието не било в полето на компетенции на енергийната комисия. Едно наше събиране трябваше да бъде предшествано от разследване на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която да изложи във свое становище има ли нарушение или не, а не ние като политически лица да решаваме тези проблеми. Аз разбирам, че темата с тока е болка на ГЕРБ, която се отвори след 2013 г, добави Аталай.

По-далеч стигна депутатът от БСП Таско Ерменков, който определи днешното заседание на на комисията като плащане на данък обществено мнение, с цел да се покаже пред обществото, че нещо се прави.

На свой ред председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че болката с тока не е на ГЕРБ, а на българското общество. Целта на днешната комисия е да могат да се съберат мнения, които да се превърнат в законодателни предложения, между първо и второ четене на внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. До крайният срок остават два дни и една такава дискусия като днешната позволява всеки народен представител да бъде по-активни, защото ако народното събрание не може да промени ситуацията няма кой друг да го направи.

Извънредното заседание на парламентарната комисия се провежда при засилен медиен интерес, като има пи представители на гражданското общество. Изслушването се излъчва и на живо в сайта на Народното събрание.