Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха през май за втори пореден месец, макар и с по-слабо темпо спрямо април, подкрепени от постепенно подобрение на пазара на труда и от все още ниска инфлация, показват данни на Евростат.

Днешните данни представляват нов сигнал, че частното потребление ще остане основен двигател за икономическия растеж в региона, пише bnr.bg.

Продажбите на дребно се повишиха през май с 0,2% на месечна база при прогноза за по-анемичен растеж с 0,1% и след ръст с 0,7% през април (най-солидно повишение от януари 2014-а година насам).

На годишна база продажбите на дребно в 19-те страни, споделящи единната европейска валута, нараснаха през май с 2,4% (при прогноза за повишение с 2,3%) след ръст с 2,7% през предходния месец (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 2,2%), показват данните на Евростат.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха през май 0,4% след скок с 1,3% през април, докато продажбите на нехранителни продукти нараснаха с 0,4% след повишение с 0,3% през четвъртия месец на годината.

Солидното крайно потребление в региона накара по-рано през седмицата кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" да повиши своите прогнози за икономическия растеж на еврозоната през настоящата година до 1,6% (от 1,5% предишна прогноза през март) и до 1,9% през 2016-а година (от 1,7% предишна прогноза).