"Без смартфони в училище", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. Те ще запишат в правилниците си, че питомците им могат да носят само най-простите модели мобилни телефони. Целта е учениците да не ровят в интернет по време на уроците.
"Всеки учител губи поне по пет минути от часа да се разправя с деца, които играят в нета или стоят във Фейсбук", заяви пред "Стандарт" Асен Александров, директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София. В правилника на столичното школо ще бъде записано, че учениците могат да носят само телефони с цена до 50 лева.
Възпитаниците на 119 СОУ пък вече ще трябва да оставят джиесемите си на катедрата при учителя преди началото на часа. Който не спази новия ред, ще бъде наказван, включително и като мете школския двор.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Лимоните по-скъпи от пържолите - стигат до 8,50 лв. за кг", пише в. „24 часа"
Със 160% са поскъпнали лимоните от април досега, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
На едро цената им е 5,25 лв./кг, а по пазари и супермаркети стигат дори 8,50 лв. Така лимоните се оказват по-скъпи дори от пържолите, които на промоция може да се намерят и за по-малко пари. На годишна база увеличението на цитрусовите плодове е със 71 на сто.
В момента има много слаб внос на лимони, и то от далечна Латинска Америка, защото
има "дупка" в реколтите, обясни шефът на комисията по стокови борси Едуард Стойчев. Високото мито за внос на ЕС ги оскъпявало.
Освен това наскоро Брюксел забрани да се вкарват лимони от Южна Африка заради опасения, че може да се пренесат болести по цитрусите в Европа. В момента вносът бил от Еквадор, но страната нямала квота за ЕС и затова стоката се препакетирала в Аржентина. Лимоните се съхранявали в хладилници, което вдигало себестойността им.
Прочети още от в. „24 часа"

"Държавният дълг се увеличи с 2.5 милиарда евро за година"
е водещo заглавиe на в. "Сега"
За една година държавният дълг е набъбнал с над 2.5 милиарда евро. Това показват последните данни на финансовото министерство. В края на юли държавният дълг е достигнал 9.424 милиарда евро, докато година по-рано е бил 6.907 милиарда евро. Размерът му в края на юли 2013 г. е 16.9% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато в момента вече е 22.8%.

От началото на годината до юни размерът на държавния дълг се движеше в диапазона от 18 до 18.7 процента от БВП. През юни обаче се увеличи рязко до 19.7%. Причина за този скок беше извънредната емисия на петмесечни облигации за 1.2 милиарда лева, която бе пусната спешно, за да се осигури ликвидността на банковата система. Парите бяха налети в подложената на атака Първа инвестиционна банка (ПИБ).

През юли държавният дълг нарасна с нови 1.308 милиарда евро. Размерът му в момента вече надхвърля лимитите, заложени в държавния бюджет. Според Закона за бюджета за 2014 г. максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18 милиарда лева.
Прочети още от статията на в. "Сега"

""Булгартабак" отчете двуцифрен спад на печалбата", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Нетната печалба на "Булгартабак холдинг" е спаднала с близо 26% за първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата, става ясно от консолидирания финансов отчет на компанията, публикуван на Българската фондова борса в понеделник. Според документа печалбата на холдинга от началото на януари до края на юни 2014 г. е 24.9 млн., а за шестмесечието на 2013 г. числото е било 33.3 млн. лв. Като цяло според отчета основният бизнес на цигарения производител е паднал - приходите намаляват, макар и като положителни фактори в междинния доклад за дейността да са посочени стабилният пазарен дял на марките на "Булгартабак" в страната и увеличаващият се износ. За печалбата обаче най-съществено допринасят финансови приходи, без да се уточнява какви са те.
Общите приходи на "Булгартабак" за полугодието на 2014 г. са 249.2 млн. лв. при 260.62 млн. лв. за същия период на миналата година. Което принципно означава свиване на основния бизнес на компанията с 4.3%. Растат разходите на дружеството за материали, персонал и външни услуги. В резултат печалбата от оперативната дейност на цигарения холдинг пада от 44.8 млн. лв., колкото е била за първото шестмесечие на 2013 г., на 14.08 млн. лв. В същото време обаче "Булгартабак" има приход от 21.8 млн. лв. в графата "Положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти", което обикновено е резултат от сделки с еднократен ефект. Така именно този финансов приход е с основен принос за нетната печалба на дружеството. Не е ясно обаче от какво конкретно идва той.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Вложителите също могат да участват в оздравяването на КТБ" е заглавиe от в. "Труд"
Какво да се направи за оздравяване на КТБ?
В следващите редове се разглеждат възможните, по моя оценка, решения, както и реалните последици за вложителите, кредитополучателите, държавния бюджет, фонда за гарантиране на спестявания.
Започваме с решението, което се определя от:
а) доноса срещу подуправителя по надзора;
б) прокурорите и досегашните решения и действия;
в) решенията на управителния съвет на БНБ;
г) говоренето на мнозина считащи се за познавачи.
Възможните действия при този подход са следните:
На 21 септември Управителният съвет (УС) на БНБ по предложение на квесторите приема решение и удължава с още три месеца срока на специалния надзор. Вероятната задача на квесторите ще бъде продължаващата оценка на активи на КТБ и прилагането по новата вътрешна наредба за тяхната оценка.
Прочети още от в. "Труд"

„Цветан Василев и фондът на Оман не внесоха конкретни предложения за КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) - "Бромак" на Цветан Василев и Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (с 30%) са декларирали пред БНБ само "принципни намерения" за евентуални бъдещи действия спрямо банката. Според официалното съобщение на централната банка те не са дали конкретни предложения за капиталова и ликвидна подкрепа за КТБ.

На 22 август централната банка изпрати писмо до двамата акционери и даде срок от 10 дни, в които те да изготвят план за подкрепа "в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС". В отговора си Цветан Василев е заявил, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение. Оманският фонд е обявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение обаче е обвързано с няколко условия - да има оценка на активите, която в момента се извършва от квесторите, да има допълнителна оценка (due diligence) и да има адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство. Последното означава, че ще се търсят пари от данъкоплатците.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Минимална заплата - максимална безотговорност", пише в. "Сега"
Удивително е колко инатливи може да бъдат политиците и с какво упорство пробутват рецепти за хапчета, които доказано не лекуват.

След като кабинетът "Борисов" извади подоходната политика от приоритетите на властта, предполагаемо лявото правителство на десния финансист Пламен Орешарски върна проблема с базовото възнаграждение във фокуса на общественото говорене. През 2013 г., още в началото на кампанията си за парламентарните избори, БСП развя лозунга "за връщане на достойния живот на хората". Това трябваше да се случи с разкриването на нови 250 000 работни места и с увеличаване на минималната работна заплата (МРЗ) до 450 лева. От началото на 2014 г. бе въведено икономически необосновано повишение на минималното възнаграждение до 340 лева. Освен това хората с най-ниски доходи бяха подпомогнати и чрез своеобразен необлагаем минимум, като държавата ще им върне обратно платените данъци в началото на следващата година.
Прочети още от в. "Сега"

"Веригите разпродават евтино мощните прахосмукачки" пише в. „Труд"
Веригите за техника у нас обявиха масово големи намаления за прахосмукачки с мощност над 1600 вата. В брошурите им от тази седмица са отбелязани отстъпки от 30 до 50%. Има и намаление на уред с мощност 2100 вата, чиято цена е свалена от 299 лева на 140 лева, което е повече от 50%.
Причината за отстъпките е, че веригите трябва да се освободят от домашните прахосмукачки с мощност над 1600 вата по силата на европейска директива, която забранява производството и продажбата им. Тя бе приета през юли миналата година, но влиза в сила от 1 септември 2014 г. Целта на директивата е да се намали потреблението на електроенергия, като от 2017 г. ще бъдат забранени и прахосмукачките с мощност над 900 вата.
Прочети още от в. „Труд"

„Руснаците се изтеглят от морските ни курорти и се заселват в Бургас", пише в. „24 часа"
"Кризата ще отмине, домът завинаги остава." Такива надписи, но на руски, можеха да се видят по новостроящи се кооперации в Бургаска област през 2008 г. Те вече са само мил спомен от руската инвазия по морето.
В началото на кризата руските граждани бяха най-желаните клиенти на имотния пазар в България. През последната година интересът им към покупка на жилища на морето секна. Поне така твърдят брокерите, въпреки че руска реч се чува отвсякъде по жилищните кооперации и затворените комплекси в крайбрежните квартали.
"Пак купуват, но не е като преди 2-3 г. Тогава не се замисляха много за какво броят пари. Важното е да има 4 стени с покрив и да е близо до морето. Купуваха се всякакви апартаменти независимо къде - и малки, и големи. Сега все повече се ориентират за имот в Бургас, и то главно към двустайни и луксозни изпълнения", казва брокер от голяма агенция.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"БНБ: Цветан Василев с план за спасение на КТБ", пише в. "Стандарт"
Изненадващо Цветан Василев дал план за спасяване на КТБ, става ясно от съобщение на Българската народна банка. Предложението е пристигнало в последния момент, след като Централната банка даде седмица срок за реални действия за укрепване на трезора. На 22 август БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) - "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. В него бе поискано до 31 август те да представят своите конкретни предложения за капиталова и ликвидна подкрепа на банката. В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак" АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, се казва в съобщение на БНБ. Според информацията на Централната банка, Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.
Прочети още от в. "Стандарт"