България предлага добри възможности за развитие на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ), заяви за Money.bg Янгпинг Чен. Той е генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD) Auto, доктор е по икономически науки от университета Еразмус  в Ротердам, и пристигна у нас за участие в конференцията „Електромобилите - предизвикателствата за новата мобилност".

Компанията майка BYD e базирана в Китай и държи повече от една трета от пазара на батерии за мобилни телефони, като е ексклузивен доставчик за Nokia и Motorola. Един от интересните факти около собствеността на компанията е, че инвестиционният гуру Уорън Бъфет притежава дял в нея и винаги присъства на ключови събития.

ВЕИ да станат надежден източник на енергия

В зависимост от специфичния регион на вашата страната могат да бъдат използвани различни възобновяеми източници като вятъра и слънцето, подчерта Чен.  Той уточни, че BYD разработва редица решения в областта на възобновяемите източници на енергия, като едно от тях е гигантски центрове за съхранение на енергия. Те осигуряват непрекъснатост на електроподаването, дори когато няма слънце или вятър, заради натрупаните в тях запаси от електроенергия. Такива центрове могат да бъдат включени в енергийните системи на отделните градове и да осигурят чиста енергия по всяко време. Тя може да се използва както за битови нужди, така и за обществени, като например за обществения транспорт.

София с електрически автобуси

Пред Money.bg Чен отбеляза, че електроавтобусът K9, който компанията представи през миналата година, може да спести от оперативни разходи над 250 хил. долара за осем години в сравнение с конвенционален дизелов рейс. Китайският специалист ще представи пред столичния кмет Йорданка Фандъкова разработката на компанията и ще обясни нейните предимства. В момента интерес към К9 има от Испания, Германия и някои други европейски страни, като над 1000 броя от 12-метровия бус вече са поръчани от китайска провинция.

Инвестиции на BYD в България

Страната ви дава възможност да се развие потенциалът за разработка на възобновяеми енергийни източници. Забележителен беше и растежът на икономиката след присъединяването към  Европейският съюз. Това прави България привлекателна и е възможно да инвестираме тук, посочи Чен. Той не се ангажира с конкретни срокове и суми, тъй като трябва да бъдат направени съответните разчет, но „има възможност да изградим завод за изработка на високотехнологично електрическо оборудване". Това ще стане, ако на китайската компания е по-изгодно да произвежда резервните части в този регион на света, вместо де се транспортират от Китай. Според Чен ниската цена на труда у нас е сериозно предимство.

„Може  да потърсим местен партньор, но ако не намерим такъв сме склонни да извършим начинанието сами. Друга опция за нас би била изграждането на споменатите вече центрове за съхранение на електроенергия. Завод за соларни панели също е възможност", обясни докторът е по икономически науки. Той уточни, че представители от Българската агенция за инвестиции вече са установили контакт с него.