Защо започваш строителството на газопровод без да си подписал официалните документи?

"Преди да започнеш да строиш каквото и да било, трябва да сключиш договори за доставка. Да се изгражда тръба без договори е безсмислено и до голяма степен опасно. Така никой не прави в бизнеса". Това са думи на президента Владимир Путин, казани преди 5 години във връзка с проекта за газопровод "Набуко". По време на тогавашната му визита в Австрия бяха подписани договори за сътрудничество по проекта "Южен поток". Миналата седмица "Газпром" обяви началото на строителството на "Турски поток" - преди сключването на междуправителствено споразумение между Русия и Турция. Следователно, днес вече е възможно да се прави така в бизнеса.

Тук ясно се вижда товарът от предишните решения. "Газпром" лесно може да започне строителството на подводната отсечка от тръбопровода, защото значителна част от нея преминава в руските териториални води на Черно море и съвпада с маршрута на спряния "Южен поток". Ако се направи още една крачка назад: самото решение да се строи "Южен поток" като се заобиколи Украйна принуждава Русия някак си да модифицира този маршрут, а не да предлага на Европа да се строи газов хъб, например, на руско-украинската граница. От украинския транзит "Газпром" е твърдо решен да се откаже през 2019 г., когато приключи договора. Това също притиска да се побърза с "Турски поток".

Отказът от "Южен поток" беше предизвикан от претенциите на Европейската комисия - тя настоява да се спазват правилата на Третия енергиен пакет и да се допуснат конкурентите да доставят газ през тази тръба. Сега "Газпром" иска да се конкурира с останалите доставчици в бъдещия турски хъб - истинска конкуренция! Наистина, това решение беше взето без консултации с потребителите, и на Европейския съюз се предлага да си построи своя газопровод до турско-гръцката граница, също спешно, до 2019 г.

Мнението на експертите се разделиха. Едните са убедени, че неофициалните договорки с турското правителство са твърди, трябва само да се преживеят тамошните парламентарни избори. И след споразумението с Анкара веднага ще последва договор с Атина за изграждането на гръцкия участък от тръбата /"Газпром" е готов да предостави гаранции за транзит, гърците искат пари/. Други смятат началото за строителството без подписан документ за неоправдан риск и повод за искане за все по-големи отстъпки в цената на газа от страна на Турция. През последните 5 години пазарът силно се промени, стана по-конкурентоспособен. Вероятно и пазарът на строителство на тръбопроводи стана по-волатилен: трябва да се рискува и да се харчат милиарди, само за да се направи ново по-изгодно предложение на европейските потребители. А ако потребителят не е готов да го приеме, ще спрем газа.

Текстът е публикуван първо от агенция БГНЕС