Здравното министерство ще следи стриктно болниците да не харчат пари излишно. Купонът свърши, обяви здравният министър Петър Москов на редовното блиц изслушване пред депутатите от здравната комисия, предаде репортер на News.bg.

Болниците да се превърнат в това, което всички искат да бъдат, си пожела Москов. Повече разкази за това как болниците харчат, а държавата продължава да обслужва тези разходи, няма да има, закани се шефът на ведомството. По думите му всеки директор или мениджър на болница, който отказва да разбере това, ще бъде заменен.

Москов отсече, че може да даде на всяко едно лечебно заведение ясен анализ как да свие разходите си осезаемо в сравнение с изминалата година. В тази връзка той разкри, че към МЗ вече има изцяло ново звено, което се занимава с анализи и прогнози. То ще следи какво се случва с големите болници, за които държавата е принципал.
Вече има и подготвен анекс в договорите с управителите на болници, в който са разписани ясни отговорности и разчетност за финансовата рамка на всяко лечебно заведение.

При добро управление болниците се справят добре, начини има, позитивен е все пак Москов. Като пример за успешно ръководство той даде новия директор на ВМА, който за една година време свил големите дългове на военната болница с цели 27 милиона лева.

Затягане на кранчето и преформулиране на това, как ще се отпускат парите трябва да има, уверен е в позицията си Москов.

Той не пропусна да се похвали, че скоро ни чакат допълнителни финансови ресурси от ЕС, които можем да усвоим за здраве. Става въпрос за общо 85 милиона евро по Оперативна програма „Региони в растеж", като МЗ ще усвои част от тях за ремонт на центровете за спешна медицинска помощ из страната. Това ще се случи в късното лято, прогнозира здравният министър.

Предизвикан от въпрос на левицата, Москов най-после обяви кои са болниците, държали активите си във фалиралата банка КТБ.
Припомняме, още в началото на министерския си мандат, здравният шеф разкри, че има пет лечебни заведения, които са нарушили указанията на финансовото ведомство и съответно са понесли над милион лева загуби.

Най-големи загуби са реализирали три болници - софийската "Света Анна", "Света Марина" във Варна и пловдивската "Свети Георги". В тях вече са, или скоро ще бъдат, предприети промени в ръководството, увери министърът.