Пазарът на недвижими имоти отчита през миналата година най-голям срив в продажбите на селски имоти. Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да намалява, дори да изчезва на места, се посочва в анализ на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, цитиран от Farmer.bg

При сделките със селски къщи покупките са намалели с около 20%. Въпреки спада все още най-голям е бил интересът към имоти около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Друг хит при селските къщи са още районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо е търсенето от страна на български купувачи. Засилен остава интересът и към селски имоти около Варна и Бургас, както и близо до морето.

Интересна тенденция, която се наблюдава през последните месеци, е свързана с търсенето на къщи и дори апартаменти в малки населени места около София. Този тип имоти се ползват както за първи дом, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София. Те предпочитат да купят имот близо до София, отколкото в малкия град, където живеят, се посочва в анализа.

По данни на BULGARIAN PROPERTIES средната цена на селските къщи през 2014 г. е била около 18 000 евро и остава без изменение спрямо предходни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 000 евро, като често в зависимост от съответните райони сделките се сключват между 20 000 и 40 000 евро за къща.

Анализът на компанията по отношение на търсенето на градски апартаменти показва, че през миналата година се отчита „завръщане на купувачите". Това доведе до увеличение на обема от продажби, както и до положителни изменения в цените за първи път от началото на кризата.

Според експертите и през 2015 г. тенденциите на възстановяване на търсенето ще продължат, като в най-големите градове то ще продължи да нараства, без да е водещо за пазара като цяло. Очакванията на брокерите са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция - тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години.