До момента са изхарчени 500 млн. лв. за въвеждането на системата електронно правителство, но все още нищо не е налице. Това каза  в сутрешния блок на телевизия България он ер Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компани (БАСКОМ).

Той допълни, че електронното правителство не е само технологична задача. Първо трябва да се оптимизират процесите и след това да се амортизират, допълни още той, като обясни, че политическата воля за въвеждането на електронното правителство е от изключително значение.

За развитието на ИТ-сектора в България, Брашнаров коментира, че компаниите от сектора, които са експортно ориентирани, се развиват по-добре. Износът дава възможност за растеж, за нови възможности и повече финансови ресурси, допълни той.

Около 65% от фирмите в бранша са експортно ориентирани. По думите му - основните проблеми на фирмите сега са ниското потребление в България и борбата за оцеляване. Оцеляването в тази икономическа обстановка минава през въвеждане на нови информационни системи, коментира още той. В годините на прехода пък държавата играеше голяма роля за развитието на компаниите чрез обществените поръчки.

В последните няколко години обаче това не е така, допълни председателят на БАСКОМ. Според него друг проблем на сектора е това, че компаниите се развиват много по-бързо, отколкото кадрите, които се предлагат на пазара.