"Съвет на мъдреците ще спира изтичането на умове от България" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Съвет на мъдреците, в който ще влизат министри, представители на научни среди и бизнесмени, ще се бори с "изтичането на мозъци" от България. Официалното име на новата структура ще е Съвет за интелигентен растеж и ще се намира в Министерския съвет. Създаването му е предвидено в изготвената стратегия за интелигентен растеж, която беше пусната за съгласуване. Тя има за цел увеличаване на инвестициите в нови технологии, обучението на специалисти, наемането на висококвалифицирани кадри от българските фирми и нарастване на парите за наука и разработки до 1.5% от БВП до 2020 г. Председател на съвета ще е министър-председателят. От бизнеса ще има представители на определените приоритетни области, към които страната ще положи усилия, за да се развиват. Това са информационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, нанотехнологиите, производство на филми, музика, радио- и телевизионни програми, фармация и екологично чисти продукти.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Пълна забрана за GSM в училище" четем на първа страница във в. "Монитор"
Тотална забрана на джиесемите при децата в начален етап има в някои школа у нас. Така например в едно от частните ни училища ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото. Правилото
важи за учениците от 1 до 7-и клас
„Има случаи, когато джиесемите се оставят при охраната, но само ако се налага. Например ако детето ще бъде само вкъщи, след като се върне от училище", обясни административният управител на частното школо „Дорис Тенеди" Владислав Димитров. Той поясни, че при гимназистите режимът не е толкова строг и те имат право да носят телефоните си в училище. Тотална забрана на джиесемите при децата има и в някои от началните класове на 20 ОУ „Тодор Минков" в София. Решението за забрана е взето от родителите. Всяко училище обаче се придържа към различна политика относно ползването на мобилни телефони в час, показа проверка на „Монитор". Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки
като изключване на звука телефона в час.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Оманците предлагат държавата да плаща депозитите в КТБ", пише в. „24 часа"
Държавата да осигури пари за плащането на депозитите в КТБ. Това е в основата на предложението на Оманския фонд за спасение на банката, заявиха финансисти, запознати с плана им.
В сряда от БНБ съобщиха, че са получили писмо от ЕПИК като консултант, който е избран от консорциум на оманците и други акционери и потенциални инвеститори.
В писмото се иска сключване на договор за неразкриване на информация. Консултантът очаква достъп до непублична информация за КТБ и желае да води разговори с правителството и БНБ, за да се изготви план за преструктуриране на затворената банка, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в ЕС.
Прочети още от в. „24 часа"

"Регистрацията на автомобил пада на 30 лв." е заглавиe от в. "Труд"
Регистрацията на автомобил вече струва 30 лeва. Това обявиха пред "Труд" от консорциум J. L. M. sistems - Erih Utsch - фирмата, която произвежда новите табели за автомобилите. Фирмата, която работи в 50 държави, изработва новите табели за регистрация за цена 4,97 лв. без ДДС бройката. Хората вече не плащат и 8 лева за болт, с който преди се захващаха номерата по искане на КАТ.
До юни месец фирма „БМВ" ЕООД, която бе собственост на МВР, правеше регистрацията срещу 75 лв. на кола.
През юни месец бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев поиска Министерският съвет да прехвърли „БМВ" на транспортното министерство. С конкурс в началото на годината МВР избра консорциум J. L. M. sistems - Erih Utsch. Полицейската фирма обжалва, но от КЗК отхвърлиха претенциите им.
Прочети още от в. "Труд"

"Оманската оферта за КТБ: Тайно и с държавни средства", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Оманският фонд е предложил на БНБ да преструктурира Корпоративна търговска банка (КТБ) по таен план, с държавни пари и с още някои "непосочени акционери и потенциални инвеститори". Това става ясно от прессъобщение на централната банка за постъпило писмо с оферта за изготвяне на план за преструктуриране. Съобщението беше разпространено от БНБ в сряда късно вечерта.

За пръв път става ясно и името на виенския фонд, който се виждаше с премиер и финансов министър. Участникът е австрийският EPIC (European Privatization&Investment Corporation), базиран във Виена, който има и консултантска дейност, и звено за директни инвестиции. EPIC са посочени като финансов консултант на консорциума около Оманския фонд. Според съобщението той е "между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната Оман, други непосочени акционери и потенциални инвеститори".
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Местан: Да спрем със заклинанията, че коалиция няма да има", извежда на първа страница в. "Стандарт"
- Г-н Местан, ДПС влезе в предизборната надпревара под мотото "Свободата е в теб!". От какво трябва да се освободи България след преживяното през последната година и половина разделение?
- Избирателите на ДПС са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познават несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика. Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло. Инак, човек се ражда свободен и носи свободата в себе си, но я изразява чрез вота си. Това е смисълът на посланието ни. Ясно е с какво трябва да се раздели България - с риториката анти-, със самоцелната агресия. Обществото ни е уморено от всичко това. С агресия няма да решим нито един проблем и затова е време за преход от агресия към съгласие.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Длъжник на ББР ще строи сградата й", пише в. "Капитал Daily"
Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие.

В победителя - обединението ДЗЗД "София", двете фирми държат по 40%. Важна подробност е, че "Понсстройинженеринг" има кредити от банката - това става ясно от няколкото залога на дружеството в нейна полза. Преди седмици компанията спечели и поръчката за 38 млн. лв. за строителството на спортната зала в Бургас заедно с близката до Делян Пеевски "Водстрой 98", която беше сочена за архитект на българското обединение за "Южен поток".

Другите две компании в обединение "София" са "Ултрастрой" и "Строй-консулт мениджмънт груп". Критериите за избор са били най-ниска цена и най-кратък срок на изпълнение, твърдят от ББР.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Не завиждайте, а стискайте палци на Кристалина Георгиева!", пише в. "Сега"
Кристалина коя?, щяла да бъде български еврокомисар, майтапеха се само допреди два месеца чиновници в правителството на Пламен Орешарски, които разсъждаваха на кого най-приляга да представлява България в новата Еврокомисия. Никой не я слагаше в сметките, включително и бившият премиер, на когото обаче тя благодари завчера, след като получи пост на "суперкомисар" в комисията на Жан-Клод Юнкер. Благодари му, защото въпреки силния натиск на партийните му наставници дори да не си помисля за нея, Орешарски все пак се вразуми, когато вече бе тръгнал да си ходи от властта. Подкрепи я толкова плахо, че трябваше следващият кабинет отново да внесе нейната кандидатура.
Успехът на Кристалина Георгиева е смайващ не само защото никой не е очаквал българин да направи такава шеметна кариера в Брюксел, а защото за разлика от другите нови комисари единствено тя трябваше да преодолява както силната конкуренция между държавите, така и съпротивата на собствената си страна. Подкрепата на България й трябваше формално, а всичко останало се дължи на нейните качества.
Прочети още от в. "Сега"

"Прясната риба по морето - замразена от пролетта" пише в. „Труд"
"Толкова празно море не е имало - каята, цацата и попчетата, с които пълнехме мрежи други лета, сякаш се изпариха, няма ги, разказват с тревога рибари от Варна.
Невероятно, но факт - рибата от Черно море на пазара това лято се оказва замразен улов от пролетта, признават въдичарите.
"През лятото имаше основно прясна кая. Търгувахме предимно със замразен улов от пролетта. И той не стигна. На повечето места количествата се изчерпаха до средата на сезона", обясни шефката на фирмата за улов и преработка на риба и рибни продукти "Север експорт" Полина Харасимова. Пресният сафрид на нейната борса беше изкупен за 8 лв. килограма.
Заради липсата на риба у нас масово печелят гърци и испанци. Цяло лято на Кооперативния пазар във Варна търговци пласират охладени гръцки ципури и лавраци. В момента продават замразен испански калкан по 35 лв. за килограм, филета от акула за 12 лв., миди с черупки за 4-5 лв. килото.
Прочети още от в. „Труд"

"Наематели диктуват условията в моловете", четем във в. "Монитор"
На пазара на търговски площи в моловете условията в момента се диктуват наемателите. Това смятат брокери, занимаващи се с управлението им.
Основната причина за недобрата конюнктура на пазара е голямото предлагане в сегмента. Днес в София отваря врати още един мол, който се намира в източния край на най-големия жилищен комплекс ж.к. "Люлин". Отдаваемите площи в него са 20 000 кв. м, а от управляващата го фирма отчитат запълваемост с наематели от 80%. Броят на магазините и заведенията в "Мега мол" е 100. Част от тях няма да са отворени в петък за откриването му, защото наемателите все още ги подреждат и зареждат със стока.
Real4You е вложила в търговския център над 50 млн. евро. Клаус Ридерер, управляващ директор и акционер на австрийската компания, заяви, че това е най-големият й проект у нас. По думите му фирмата има още планове за България, но ще изчакат да видят как ще потръгнат нещата с мола.
Според Марианна Васева от "ЕЦЕ България" пазарът на търговски площи
в момента е доста сложен защото предлагането е много по-голямо от търсенето. "Затова през последните години се отваряха молове с наети по-малко от половината магазини. Пазарът в момента се управлява от търговците. Те искат освен по-ниски наеми, гратисни периоди и пълно завършване на обектите", допълни тя.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ваньо Танов се захвана първо с бензиностанциите", пише в. „24 часа"
Шефът на митниците Ваньо Танов се захвана най-напред с бензиностанциите.
"Опитите за измами с горива ще бъдат засичани в реално време от информационните системи на НАП и митниците", съобщиха вчера от двете приходни агенции.
Според съобщението системата за контрол е въведена по-рано тази година, като целта е да бъде следено движението на всички горива, произведени или внесени в страната, както и продажбата на количества на дребно по бензиностанциите.
Идеята бе лансирана и въведена в митниците още през 2011 г. от бившия финансов министър Симеон Дянков, а онлайн връзката между НАП и митниците трябваше да осигури 800 млн. лв. допълнителен приход за хазната.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Кристалина не е Дядо Коледа", пише в. "Стандарт"
"Е, сега вече ще намажем филията и от двете страни!" Със сигурност мнозина нашенци потриват ръце и са точат ножове, научавайки, че Кристалина Георгиева получава портфейл с годишен бюджет от 140 млрд. евро в Еврокомисията.
Ако пренесем автоматично челния български опит в Брюксел, бихме очаквали финансовият министър на 28-те страни преди всичко да уреди цялата си рода, а после да "нахрани" съпартийци и сънародници. Обръчи от фирми подрънкват в радостно вълнение, работодатели и синдикати танцуват на площада, забравили премеждието с КТБ, по кръчмите радетели за добруването на "клета майка България" пресмятат с колко милиарда ще се оправим.
При новината, че българката ще се грижи за човешките ресурси, хиляди кандидат-чиновници скачат от радост по бюрата. Наясно са, че първо ще заминат братовчедите, чичовците и лелите, но после ще се отпуши пътят и за останалата орда сънародници
30 000 работни места за високоплатени бюрократи са това, не е шега работа.
Кристалина Георгиева в допълнение ще следи и работата на европейската служба за борба с измамата - ОЛАФ - вест, която предизвиква градушка с тапи от шампанско в офисите на източващите еврофондовете фирми. Край на строгия безчувствен контрол, досадните процедури и строгите разследвания, привет на ведрите и разбрани ревизори, затварянето на едното око и "комплиментите" в розов плик.
Прочети още от в. "Стандарт"