Компанията обяви вчера първия си лаптоп SurfaceBook, за който твърди, че е най-тънкият и мощен 13-инчов мобилен компютър, два пъти по-бърз от MacBook Air. С него Microsoft ще конкурира Apple на пазара за ултратънки и леки ноутбуци, пише TechNews.bg.

Моделът идва с 13,5-инчов екран и операционна система Windows 10. Това е най-тънкият и най-мощен РС, създаван някога, заяви вицепрезидентът на Microsoft Панос Панай на презентация в Ню Йорк, цитиран от CNET.

Никога досега Microsoft не е създавала собствен лаптоп, като оставяше тази задача на своите хардуерни партньори - производители на Windows устройства. Surface Book се позиционира като флагман, с компоненти от висок клас и претенциозен дизайн.

Екранът на Surface Book има 6 милиона пиксела, защитно стъкло Gorilla Glass и сензорна технология PixelSense, подобно на таблета Surface Pro 4, който компанията представи на същото събитие в Ню Йорк.

Дисплеят може да се откача от основния блок и така SurfaceBook се превръща в таблет. По този начин компютърът може да се ползва като клипборд за скициране с помощта на отделна писалка Surface Pen, поясни Панос Паной.

Microsoft наблегна и на това колко тихи са клавишите на лаптопа. Те имат задно осветяване, а тракпадът е от стъкло.

Вътре в SurfaceBook е вграден Intel процесор от шесто поколение и графична карта Nvidia GeForce GPU. Microsoft твърди, че SurfaceBook е два пъти по-бърз от Apple MacBook Pro и притежава геймърските възможности на конзолата Xbox One.

Лаптопът може да работи до 12 часа на батерия, уверява Microsoft. Моделът ще излезе на пазара на 26 октомври с начална цена $1499. Предварителните поръчки започват от днес.