Цените на петрола се понижават докато инвеститори очакват данните за заетостта в САЩ, които могат да повлияят върху решението на Федералния резерв за вдигането на лихвите.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 43 цента до $50,25 за барел, а тези за американския еталон - на с 50 цента до $46,25, съобщава Reuters.

Цените се колебаят надолу-нагоре и се държат в този диапазон, давайки сигнали, че пазарът изчаква, обяснява анализаторът на OptionsXpress в Сидни Бен Ле Брюн. Добавяйки, че високият курс на долара продължава да представлява опасност за суровинния пазар.

Официалните данни за заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес, ще бъдат взети под внимание от ФЕД при решението му за вдигането на лихвите на заседанието на резерва на 16-17 септември.
Ако показателите бъдат високи, цената на петрола може да се повиши, защото пазарът ще направи оптимистична оценка за американската икономика, се казва в анализа на Phillips Futures. В противен случай те могат да устремят към нива на поддръжка $44,92 за WTI и $49,69 за Bren.

Банка BNP Paribas понижи прогнозата си за средногодишната цена на петрола сорт Brent до $56 за барел през 2015 г. и $62 за 2016 година. За американския еталон те съответно са $51 и $56 за барел. Според анализаторите на банката голямото предлагане на петрол на световните пазари няма да позволи съществен ръст на цените през първата половина на 2016 година.