Индустриалното и промишлено производство в САЩ отбеляза солиден ръст през март за втори пореден месец, което предполага, че американската икономика започва да преодолява негативните последствия от необичайно тежките зимни условия в страната в края на миналата и началото на настоящата година.

Индустриалното производство през март се повиши с 0,7% на месечна база при прогнози за подобрение с 0,5% и след солидна възходяща ревизия на данните за февруари до ръст от 1,2% (при предишна оценка за повишение с 0,6%), показват днешните данни на Федералния резерв, съобщава bnr.bg

Според Федералния резерв индустриалното производство през първото тримесечие на годината се повиши на годишна база с 4,4% - малко по-слабо от неговото повишение през последните три месеца на 2013-а година, което е знак, че производството ще продължи да оказва позитивно влияние върху растежа на БВП през периода януари - март.
Промишленото производство отбеляза повишение от 0,5% на месечна база, съвпадайки със средните прогнози, но след негов ръст от 1,4% през февруари (силна възходяща ревизия от повишение с 0,9%).

Натовареността на индустриалните производствени мощности през март също бележи солидно подобрение до 79,2% (при прогноза за 78,7%) спрямо 78,8% през предходния месец на годината (възходяща ревизия от 78,4%).
Доларът поскъпна на валутните пазари като реакция на доста силните производствени данни. Щатската валута опитва ново повишение към сутрешния едноседмичен връх от 102,37 йени, докато еврото върна от върха около 1,3851 долара към 1,3816 долара, а британската лира не успя да поскъпне над сутрешния връх около 1,6817 (точно под върховете за годината около 1,6819/23) и върна малко под 1,6800 нивото.

Позитивната реакция на "зелените пари" след силните икономически данни обаче изглежда ограничена, тъй като инвеститорите са в очакване на днешното изказване на шефа на ФЕД Джанет Йелън пред Икономическия клуб на Ню Йорк и т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) на Федералния резерв за икономическите тенденции в САЩ през последните седмици.

Пазарът на акции на Уолстрийт също реагира позитивно на промишлените данни, като индексът DJIA отваря с повишение от 0,67%, а широкият индекс S&P500 се покачва с 0,57%.

Технологичният индекс Nasdaq отваря с повишение от 0,68%, подкрепен и от оповестените късно снощи по-добри финансови отчети на Yahoo и Intel. Акциите на Yahoo Inc. бележат ръст от 7,78%, докато акциите на Intel се повишават по-скромно с 0,41%.
На другия полюс са акциите на Bank of Аmerica, бележейки солиден спад от 2,76% като реакция на оповестените по-рано днес изненадващи финансови загуби на голямата американска банка за първото тримесечие на годината.

Руската икономика отчете спад от 0,5% през първото тримесечие на годината

Според руския министър на икономиката Алексей Улюкаев БВП на Русия се е свил с 0,5% през първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на 2013-а година, въпреки че на годишна база все още бележи растеж от 0,8%.

Това е ясно доказателство за негативното влияние върху икономика на Русия от руско-украинската криза и в резултат на отлива на западни капитали от страната.
Той също така заяви пред руския парламент, че капиталовите инвестиции са се свили с 4,8% на годишна база, но в същото време е имало ръст от 3,2% на продажбите на дребно.

Министърът обаче предупреди, че този добър растеж на продажбите на дребно няма да може да се подържа в бъдеще, тъй като данните за първото тримесечие отразяват еднократните увеличения на заплащането в публичния сектор на страната.

Според Улюкаев Русия ще трябва да инвестира по-голяма част от средствата на Националния фонд за благосъстояние, който е в размер на 87 млрд. долара, в изграждане на инфраструктура у дома, като в същото време изрази предпазливост относно бъдещи инвестиции в западни ценни книжа в евро или в долари поради наличието на геополитическите рискове.

Той също така призова за изразходване на допълнителните бюджетни приходи през настоящата година (придобити в резултат на по-слабата рубла), които той оцени на 900 млрд. рубли (около 25 млрд.долара), като се аргументира, че бюджетните правила, изискващи от правителството да спести тези допълнителни бюджетни приходи в своя Резервен фонд, са прекалено строги.

Този призив на Улюкаев изглежда в конфликт с Министерството на финансите, което настоява за фискално консервативни политики. Финансовият министър Антон Силуанов отхвърли публично призивите за преразглеждане на фискалните правила, които ограничават обема на средствата, предвидени за държавни харчове.