Дори в една от най-северните столици на Европа - Хелзинки, пролетта вече дойде. А с хубавото време и туристите в града се увеличават. По традиция по това време на главната търговска улица на финландската столица често може да се чуе руска реч. И съвсем нормално - руската граница е на едва два часа път от града и много руснаци използват хубавото време да напазаруват през уикенда.

Този градски пейзаж обаче описва по перфектен начин и икономическите отношения между Финландия и Русия. На практика няма друга европейска страна, която да е толкова зависима от държавата, управлявана от Путин. Русия е най-важният търговски партньор за финландците, като повече от една четвърт от стоките идват именно от там. Финландия има и най-голямата обща граница с Руската федерация - над 1300 километра. Повече от една пета от енергийните нужди на страната също се покриват от руснаците. Газът, който финландците използват, е сто процента руски.

И въпреки това във Финландия за разлика от балтийските страни например нямат страх от източния си съсед. Напротив, гледат на него като важен партньор. Ако се стигне до икономически санкции от страна на ЕС обаче, финландците няма да имат друг избор освен също да ги наложат.

Дипломация преди всичко

Петри Лемус знае това. „Ние гледаме със загриженост на ставащото в Украйна", казва той, който е член на борда на директорите на полу-държавната нефтена компания Neste Oil. Концернът е световно признат в областта на иновациите със произвежданото биогориво от отпадъци. Но най-важният бизнес за предприятието остава вносът на петрол от Русия и продажбата му на местния и международния пазар - Финландия, другите скандинавски страни, Балтика. От това компанията прави по около 18 млрд. евро годишно.

А Neste Oil е само един от многото примери. Затова и финландците предпочитат дипломацията в отношенията си с руснаците. Според финландския президент Саули Нийстьо: "Санкциите няма да засегнат никоя друга страна така, както нашата". Дори и премиерът на страната Катайнен (отляво на снимката) е скептичен спрямо груби мерки срещу руснаците. „Надявам се, че няма да се стигне дотам", коментира той преди последната среща в Брюксел с европейските си колеги.

Още повече, че между Русия и Финландия е имало не един конфликт в миналото. В момента двете страни са в стабилни отношения. Показват го и много руснаци, които идват в Хелзинки не само на пазар, но и да инвестират - например с покупката на ваканционни жилища по крайбрежието.

Финландия има и горчив икономически опит, когато нейната източна съседка започне да изпитва проблеми. През 1990 като неутрален партньор на Съветския съюз страната години наред върти успешен бизнес със своите съседи. Но в първите години след разпадането на съюза и тя изпада в рецесия.

По-скоро заради това страната се опитва от години да си осигури по-голяма енергийна независимост, най-вече с изграждането на нов атомна централа, която трябваше да заработи през 2009 година, но до този момент заради технически проблеми стои недостроена.