"82 фирми изяли влоговете в КТБ", извежда на първа страница в. "Стандарт"
82 фирми са източили спестяванията на граждани в КТБ. Дружествата, повечето от които кухи, са взели 64% от всички раздадени от банката кредити. Скандалните данни са записани в одита на КТБ, извадки от който БНБ публикува вчера. Както "Стандарт" първи съобщи, капиталовата дупка в Корпоративна е 4,222 млрд. лв. Почти толкова - 4,371 млрд., са депозитите на хората. Фондът за гарантиране на влоговете не може да компенсира сумата, тъй като разполага с 2,104 млрд. лв. Обезпеченията срещу заеми покриват едва 2% от раздадените кредити, сочи още одитът. Според него Корпоративна е заблуждавала "Банков надзор", представяйки "отлични" отчети по стара методика. БНБ праща доклада в Софийска градска прокуратура, внася и анализ в парламента.
Страшната истина лъсна. КТБ се оказа бомба с невиждани последствия. Задмина многократно финансовите пирамиди, които рухнаха от средата на 90-те.
Дългоочакваният одит на БНБ показа:
82 фирми са източили КТБ. Те са взели 64% от всички раздадени от банката кредити. Скандалните данни са записани в одита на банката, извършен от "Ърнст енд Янг одит" ООД, "Делойт България" ООД и "АФА" ООД. БНБ публикува вчера на страницата си само извадки от него. Според тях, както "Стандарт" първи съобщи, капиталовата дупка в Корпоративна е 4,222 млрд. лв.
Прочети още от в. "Стандарт"

"БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
"Дупката" в капитала на затворената финансова институция е над 4 млрд. лева. Ако не се намери спасител до 5 ноември, лицензът й трябва да бъде отнет.
Най-черните сценарии за Корпоративна търговска банка (КТБ) се сбъднаха. Вчера БНБ обяви, че поставената под специален надзор финансова институция е натрупала огромни загуби - основно по линия на кредити със съмнителни и липсващи обезпечения, поради което се очертавали обезценки в размер на 4.2 млрд. лева. Това означава колосална капиталова дупка и силно намалява шансовете КТБ да бъде оздравена. БНБ съобщи, че ще прати разкритията в прокуратурата. Финансисти вчера коментираха, че дори и след тези новини е по-добре да се опита спасителен план, защото фалитът на КТБ може да нанесе щети на цялата икономика, далеч по-големи от установената "дупка" от над 4 млрд. лева.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Новите министри с над 3 бона заплата" четем на първа страница във в. "Монитор"
Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв.
За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от
възнаграждението на депутатите.
След старта на 43-тото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно. Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие. Най-актуалната информация на НСИ сочи, че през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни едва следващия месец. Впоследствие депутатските заплати може да набъбнат, но и да се стопят, тъй като решение за замразяването им, каквото имаше в мандата на 41-вото НС, вероятно няма да се приеме отново, установи допитване на „Монитор" сред новите народни избраници. Темата не е обсъждана все още нито в ГЕРБ, нито в БСП, но според депутатите ще се запази дългогодишната традиция, която беше подновена от предходното 42-ро НС, след като в началото на тази година възнагражденията бяха развързани. Обратното се възприемало като популизъм. Така бъдещите министри ще стартират работа с далеч по-високи заплати от предшествениците си от предишните два редовни кабинета. В джоба им ще влизат 507 лв. повече, тъй като заради закованите на 2196 лв. (на нивото им от декември 2009 година) в продължение на близо 4 години (2010 - 2013 година) депутатски заплати членовете на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски се подписваха под 2854,8 лв. В началото на тази година обаче, след като НС не прегласува отново решението за замразяване на депутатските заплати, чиято давност изтече на 1 януари, възнагражденията в кабинета „Орешарски" достигнаха рекордните 3584,1 лв.
Ексминистрите все пак вземаха тази сума едва три месеца, тъй като през март заплатите в обществения сектор и съответно в НС се стопиха с близо 200 лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Екатерина Захариева: Строим "Хемус", иначе зачеркваме Северна България", пише в. „24 часа"
С вицепремиера Екатерина Захариева разговаря Марияна Бойкова
- Г-жо Захариева, може би 10 дни остават на служебния кабинет? Дали, докато сте на "Дондуков" 1, ще дойдат пари от Брюксел по спрените оперативни програми? Отпушването им беше голямата ви амбиция.
- Амбиция не е точната дума. Това беше една от най-важните ни задачи освен изборите. Защото спрените две оперативни програми - "Околна среда" и 2 оси на "Регионално развитие", се отразяват тежко върху бюджета.
- Колко пари са общо платените, но невъзстановени от ЕК?
- 1,413 млрд. лева. Това са платени, но не възстановени от Брюксел суми. Заварихме спряно всякакво плащане по "Околна среда" от март. А тази и следващата година са най-важните - трябва да се строи бързо и да се разплаща, за да не се загубят средства. По "Околна среда" се говореше, че ще бъдат загубени само до края на тази година 500 млн. лв. Затова беше важно да възстановим плащанията от бюджета и го направихме. Само по екопрограмата са разплатени 380 млн. лв. Топприоритет бе да докажем на ЕС, че сме подобрили системите за верификация, за контрол. И това стана. Направиха се всички одити, очаквам до 2 седмици докладите да са одобрени.
Прочети още от в. „24 часа"

"Американската компания Progress Software купи "Телерик"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Американската компания Progress Software Corporation е придобила българския софтуерен разработчик "Телерик" за 262.5 млн. долара. Все още не е ясно дали цената включва и дълг. Сделката е сред най-големите в корпоративната ни история за фирма, създадена и развита самостоятелно от български предприемачи.

По-силни заедно
Двете групи обявиха, че са подписали окончателно споразумение и заедно ще развиват цялостна облачна и локална (на поискване) платформа за приложения. Обединеното приложение ще позволи на разработчиците да създават силно персонализирани потребителски интерфейси, мощни програми, които да поддържат свързаност с различни източници на данни независимо от вида на устройството или интернет технологията, обявиха от "Телерик" в прессъобщение.

По данни на Wall Street Journal българското дружество има приходи от 60 млн. долара за последните 12 месеца и ръст от 20% на годишна база. Очакванията са сделката да бъде финализирана през декември, като тя трябва да премине през одобрението на различните регулатори. От "Телерик" прогнозират, че придобиването може да засили печалбата й през първата година, пише WSJ.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Само с вдигане на социалните осигуровки не става, трябва и реформа", пише в. "Сега"
Вдигането на осигуровките за безработица и пенсия би имало същия ефект върху осигурителната система, както наливането на вода в пробита каца. Може да позапълни хроничния дефицит, но няма да реши проблема, защото очевидно няма как течовете да спрат от само себе си. Вместо да запуши пробойните, което беше голямото очакване от консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, експертите тръгнаха от най-лесното - ръст на осигуровките и драстично увеличение на максималния осигурителен доход. А окончателно решение за слабите места на осигурителната система - общоизвестни и признати отдавна, не се предлага.

Няма как да е убедително предложението за вдигане на осигуровките за работници и работодатели, след като проблемът с инвалидните пенсии не е решен, социалните плащания, които нямат общо с осигурителния принос на всеки, не са извадени от НОИ, а някои привилегировани групи могат да се пенсионират на 45 г. с високи пенсии и да продължат да работят, докато тежестта на пенсионната реформа се понася основно от хората в трета категория. И понеже те не излизат да протестират, възрастта за жените за излизане в пенсия се е увеличила с 5 години и 8 месеца от началото на реформата през 2000 г., а военни и полицаи продължават да стопират всяко намерение за ограничение на ранното им пенсиониране с протести и заплахи.
Прочети още от в. "Сега"

"Икономистът Любомир Дацов: Няма начин КТБ да бъде оздравена" пише в. „Труд"
Няма начин КТБ да бъде оздравена, независимо от това какъв е размерът обезценените активи на банката. Това каза икономистът Любомир Дацов пред Фокус.
По думите му, вероятно следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност, тъй като няма други варианти.
„При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава, че има налични кредити, но те едва ли могат да бъдат събрани, тези пари са дадени, вложени в предприятия, но нямат обезпечения насреща. Ако дадете пари на някого и след това не си ги търсите или просто нямате документ, затова едва ли той ще ви ги върне", обясни икономистът.
Прочети още от в. „Труд"

„Аутсорсинг и IT бизнесът изместиха банките като ключов наемател на офиси", пише в. "Капитал Daily"
Компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора все по-отчетливо доминират като наематели на офис площи, докато дружествата от финансовия сектор - банки и застрахователи, губят позиции. Тенденцията се наблюдава в София, но е и част от глобални процеси на имотните пазари, показва проучване на консултантската компания Forton и нейния партньор Cushman&Wakefield.

Според него сделките за наем на офиси продължават да нарастват и тази година, като до края на септември са надхвърлили обема за цялата 2013 г. (101 хил. кв.м). Според статистиката на Forton сега само в рамките на деветмесечието са подписани договори за 112 хил. кв.м офиси, а до края на годината се очакват още силни месеци. Това дава основание на Forton да очакват най-силната година за офис пазара от началото на кризата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Пускат парното днес", четем във в. "Монитор"
Отоплителният сезон в София започва от днес. Първо радиаторите ще се затоплят в детските градини, училищата и болниците. Масовото пускане на топлото в блоковете обаче се очаква да започне в неделя. Тогава според прогнозите на столичната топлофикация ще се изпълнят нормативните изисквания за старт на отоплителния сезон. Те са три дни средната за денонощието температура да е под 12 градуса, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване.
Всички жилищни сгради, които искат парно веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон, припомнят от столичната топлофикация. След това пускането ще бъде извършено в рамките на 24 часа. Заявлението е в свободен текст, а протоколът от общото събрание трябва да е със съответните подписи. За да може да обслужи блоковете, които искат предсрочно да им се затоплят радиаторите, от топлофикацията ще осигурят дежурни екипи.
За Пловдив, където температурите са с няколко градуса по-високи, се очаква парното да бъде пуснато в началото на новата седмица според неофициални прогнози. От пловдивската топлофикация вече съобщиха, че са започнали подаването на топлина към детските градини и болниците.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"20 родни фирми строят в Катар", пише в. "Стандарт"
Близо 20 български фирми от строителния бранш работят в Катар. Те са заети с изграждането на инфраструктурата за Световното първенство по футбол през 2022 г. Това заяви председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри. Българските фирми имат договори в Катар благодарение на международния инвестиционен форум "Новата икономика на България - пътят на изток", който се проведе тази пролет в Поморие, допълни той. В момента в курорта тече второто издание на форума с участие на над 70 наши и чужди фирми. На международната среща присъстват и много представители на дипломатически мисии от арабски страни. Зияд Ел Масри подчерта, че инвестиционният интерес към България се засилва. По данни на Българо-арабската бизнес асоциация над 7000 туристи от Кувейт са посетили Българското Черноморие след първото издание на инвестиционния форум.
Областният управител на Бургас Павел Маринов изтъкна, че целта на второто издание е да насочи разговорите към реалната комуникация на бизнеса. "Участват повече фирми, като се надяваме тенденцията да продължи и за следващите издания. На инвеститорите ще бъдат показани над 10 презентации. Форумът печели все повече доверие. Интерес след миналото издание имаше от Ирак и Русия, които се интересуваха от възможни инвестиции в животновъдството. За съжаление тази година имахме сериозни проблеми с болни от шап животни, но интересът на инвеститорите продължава", каза Маринов.
Прочети още от в. "Стандарт"