Държавата се опитва да помогне в случая с КТБ, но рискува вместо да изпише вежди, да извади очи. Това заяви юристът проф. Огнян Герджиков в интервю за предаването „Здравей, България" по Нова телевизия.

Той направи коментара си във връзка с намерението на правителството да обяви цесиите за невалидни със задна дата. Според премиера Борисов това ще спести около 800 млн. лева. Освен това премиерът обяви миналата седмица, че всички прихващания между влогове и кредити в КТБ, сключени от началото на квестурата до този момент ще бъдат отменени.

Цесиите са законни, но разделянето на депозити не е. С раздробения депозит се заобикаля разпореждането за гарантиране на влоговете до 100 000 евро, коментира Герджиков. По думите му не може току така извършените цесии да се обявяват за незаконни. Те са си извършени и не са незаконни. Раздробените депозити обаче са незаконни, коментира още Герджиков.

Относно прихващанията, проф. Огнян Герджиков коментира, че те са способ за погасяване на две насрещни задължения до размера на по-малкото. Тук е заровено кучето - активното вземане трябва да е изискуемо. Когато банката е поставена под специален надзор тя може да стопира задълженията и вземането да не е изискуемо, обясни Герджиков.

Той посочи, че не знае дали БНБ е стопирала задълженията. Ако го е направила, тогава вече вземането не е изискуемо. Тогава не може да се направи валидно прихващането, именно заради липсата на изискуемост. По думите му, когато банката влезе в производство на несъстоятелност, всички вземания стават изискуеми.

Той нарече изказването, че цесиите, направени досега, ще бъдат обявени за незаконни, „удар във въздуха". "Това е загрижена приказка на държавник, който се изказва неподготвен", заяви Герджиков.

Запитан може ли да стартира лавина от дела, юристът каза, че е възможно и с оглед на лихвите и разноските можело да излезе по-скъпо.

От своя страна икономистът от „Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов разясни какво се има предвид под раздробен депозит. Той посочи за пример човек, който разполага с 500 000 евро депозит в КТБ. След 4 декември, когато започва изплащането на средствата, той трябва да получи 100 000 евро и да загуби 400 000 евро. Именно заради това въпросният вложител решава да раздроби сумата на 5 депозита по 100 000 евро на свои приятели и всеки от тях да вземе гарантираната сума. В този случай се прави опит да се заобиколи духът на закона, като целта е да се вземе цялата сума.

При прехвърлянето на депозита банката обаче трябва да бъде уведомена и да отбележи промяната в системата си. Според Лъчезар Богданов още по-голям проблем представлява това лице, което дължи пари, да си купи депозит от голям депозант и с него да се опита да потуши кредита си.

Има много сериозно неглижиране на правото и законодателството върху бизнес операции. България неглижира задълженията си да приложи директивата за банково законодателство. Срокът за нея е до 31 декември, а нямаме дори план, коментира още икономистът.