За 20 минути ще се стига от столичния квартал "Младост" до жк "Обеля" от 7 септември, когато ще бъде пусната в експлоатация отсечката от метрото от стадион "Васил Левски" до станция "Сердика", заяви директорът на общинското предприятие "Метрополитен" Стоян Братоев, цитиран от БГНЕС.

Новата отсечка от метрото е финансирана от Японската банка за международно сътрудничество и е на стойност 104 млн. долара. Парите продължават да се усвояват, като с тях ще бъде изграден и подвижен тротоар, който да свързва метростанция "Свети Климент Охридски" с Орлов мост под земята.

Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков обясни, че първоначалните разчети показват, че след пускането в експлоатация и на новата станция и свързването на двете отсечки на метрото, транспортните разходи на столицата ще бъдат намалени с 3-4%. Очаква се да бъде редуциран и трафикът по бул. "Цариградско шосе".

На входа на метростанцията откъм Софийския университет ще бъде изграден информационно-туристическият център на София, в който освен че ще се продават билети за столичните театри и опера, ще се предлага и подробна информация за туристическите обекти и забележителности. Очаква се центърът да бъде оборудван и да започне работа до три месеца.

Ще се наложи да бъдат ремонтирани магазините, намиращи се в подлеза на Орлов мост, който след 7 септември ще бъде и изход на метрото. Очаква се разпореждане на дирекцията за архитектура и градоустройство на Столичната община, което да задължи собствениците сами да извършат ремонтната дейност. Ако те не го направят, общината ще се заеме с това и след това ще си търси изразходваните средства от фирмите, обясни Братоев.

Цялото трасе на метрото е с обща дължина 18 км, като по него са разположени общо 14 станции.