"24 карата Роналдо кацна у нас", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Най-скъпият футболист в света Кристиано Роналдо кацна в София в целия си блясък вчера. И подлуди феновете ден преди битката между "Лудогорец" и "Реал" в Шампионската лига. Десетки го зърнаха само през оградата на летището, още толкова го чакаха за автограф пред хотела. Асът на "Реал" им помаха усмихнат. Кристиано беше облечен в официалния клубен костюм на "Версаче". Носеше спортни обувки "Джими Чу" от 495 евро. Най-голямо впечатление направиха очилата му с тигрови рамки - модел "Мъни" на "Хром Хартс" за 1090 евро.
Роналдо показа синя раница с шипове за 500 евро. Огромен пръстен с диамант, часовник Jacob&co, две гривни и обеца със скъпоценен камък допълваха блясъка на звездата.
На път за тренировката част от тълпата, сред която дядо и внуче, проби охраната на хотела и се докосна до идола.
Той даде няколко автографа, дъвчейки обикновена бисквитка.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Външно отказва острова, нямал си аборигени", пише в. „24 часа"
Обектът не представлява "остров", съответно "земя" и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България. С това изречение Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, учтиво отказва Министерството на външните работи дори да проучи възможността България да колонизира остров в Тихия океан.
Отказът на Външно е оформен в понеделник, след като в. "24 часа" пръв съобщи, че бизнесмен предлага на държавата да разшири територията си със завладян от него плаващ остров с площта на Белгия. Според информация от МВнР отказът вече бил връчен на бизнесмена Владимир Баланов. Именно той се крие зад инициалите В. Б., а не Васил Божков, както предположиха журналисти от други софийски вестници. Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно той е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев.
Прочети още от в. „24 часа"

"Съдът: Клиентите на КТБ не могат да съдят БНБ за затварянето й" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Абсурдите около поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка се увеличават с всеки изминал ден. Според Върховния административен съд клиентите на банката нямат правен интерес да атакуват решенията на БНБ, въпреки че точно заради тях вече трети месец нямат достъп до парите си. Съдиите дори обявяват, че решението на БНБ за особен надзор е благоприятно за вложителите и останалите кредитори на банката.

Определението идва на фона на нарастващото недоволство от неспособността на БНБ повече от три месеца да реши дали КТБ трябва да бъде оздравена или обявена в несъстоятелност. Преди седмица Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България точно заради факта, че вложителите в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до парите си. Съдебният акт е поредното доказателство за трайната практика на ВАС да ограничава достъпа до правосъдие чрез субективна преценка кой има право да обжалва актове на властта. Прави впечатление и фактът, че ВАС безпрецедентно прати официално съобщение за определението си по делото. По този повод юристи заподозряха, че целта е да се уведомят хората, че няма смисъл да се жалват от действията на БНБ.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Истерия - военни и полицаи се пенсионират спешно"
четем на първа страница във в. "Монитор"
Военни и полицаи масово се стягат да излязат в пенсия до края на годината, защото служебното правителство планира да се въведе пенсионна възраст за служителите от силовите министерства от догодина. „От една-две седмици основно работещи в системата на МВР, МО и ДАНС идват за съвети", обяснява столичен пенсионен консултант. Интересът на работещите в силовите ведомства към спирането на работа е от началото на годината, след като пенсионната възраст за тях беше премахната. Така през 2014 г. работещите под пагон трябва да имат само 27 г. осигурителен стаж, 18 от които в системата.
За първото полугодие на годината работа са спрели 1409 работещи от МВР, МО и ДАНС което е с 28,7% повече спрямо същия период на 2013 г. „След предложението за въвеждане на възраст всички, придобили право на пенсия, бързат да излязат в трудов отдих до края на годината", уточни още пенсионният консултант. От началото на годината експертът е съветвал най-много полицаи, пожелали да прекъснат работа.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Цветан Василев е разследван в Лихтенщайн и Швейцария", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Срещу банкера Цветан Василев има разследвания в Лихтенщайн и Швейцария. Това съобщиха за "Капитал" от прокуратурата в Лихтенщайн, където преди няколко дни е било образувано разследване за пране на пари срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка. Разследването в Швейцария се води от прокуратурата в Цюрих.

От държавното обвинение в София потвърдиха, че са получили запитване от колегите им в Лихтенщайн. В него се иска уточнение за обхвата и предмета на воденото в България разследване срещу Цветан Василев, но нямат данни за разследването в Швейцария.
Определено по-предпочитаните дестинации за регистрация на компании в структурите на Цветан Василев са по-далеч от европейската юрисдикция. Все пак не липсват и в двете страни, където стана ясно, че е разсладван.

Чрез швейцарско дружество Цветан Василев контролира миноритарен дял в застрахователната компания "Виктория". Това е регистрираната в Женева Cefinco Holding, която е едноличен собственик на "Мел финанс", което на свой ред държи 30% в застрахователя. Останалите 70% са собственост на италианската група Generali, но оперативното управление през годините винаги е било под контрола на Василев.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Проституцията и наркотиците вдигат БВП със 192 млн. лв. годишно", пише в. "Сега"
Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП), увеличават стойността му със 192 милиона лева годишно. Това прави едва 0.24% от стойността на всички стоки и услуги, реализирани в страната ни през 2013 г. През миналата година българският БВП е над 80 милиарда лева, съобщиха вчера от Националния статистически институт (НСИ) при представянето на новата методика за изчисляване на БВП.

В сметките на НСИ няма нищо изненадващо, тъй като и в други европейски страни, които преминават към тази методика, се получават сходни данни, обясни Елка Атанасова, директор на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ. Според експертите в института делът на тези дейности е толкова малък, защото страната ни по-скоро е канал за трафик на престъпни дейности. Малка част от тях се развиват пряко у нас.
Прочети още от в. "Сега"

„Загубата на групата КТБ е около 400 млн. лв. към края на август", пише в. "Капитал Daily"
БНБ отчита, че в края на август 27-те банки в сектора, без Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й ТБ "Виктория", имат печалба от 556 млн. лв. В пресрелийза няма посочено число за двете кредитни институции, които са под специален надзор. В данните от табличния отчет за доходите на банковата система обаче се вижда, че показателят за системата е 143 млн. лв., като в тази информация са включени КТБ и "Виктория". От двете числа излиза, че към края на август загубата на групата КТБ е от порядъка на 400 млн. лв.

Числото звучи рекордно още повече при сравнение с единствената отчетена от сектора загуба за последните десет години през декември 2012 г. (само за декември - бел. ред.) от 37.3 млн. лв. Последно изнесена официална информация има за загуба само на КТБ от 65 млн. лв. към края на юни 2014 г. от първия и единствен досега доклад на квесторите. Двете банки са под специален надзор - от 20 юни КТБ и от 22 юни "Виктория", като това състояние ще продължи до 20 ноември, съответно 22 ноември. Така на практика те са затворени и не работят, но не са затворени в смисъла на отнет лиценз.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Погнаха строителя на отсечка от „Струма"", четем във в. "Монитор"
До петък строителят на лот 4 на АМ "Струма" да представи нов график за работа или на 15 октомври не му удължаваме срока на договора. Това предупреждение от¬¬прави вчера Ека¬терина Заха¬риева при проверката на строителните работи на две отсечки от автомагистралата. Вчера тя заедно с министъра на транспорта Н謬колина Ан¬¬гелкова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров ин¬¬спек¬тираха лот 2 (Дуп¬ница-Бла¬гоев¬град) и лот 4 (Сан¬дански-Ку¬лата).
Министър Зବха¬риева заяви, че води постоянни разговори с гръцката фирма "Актор", която строи лот 4. "На последната среща от фирмата изявиха желание да подновят работа, но днешната инспекция не показва такава воля, беше категоричен вице-премиерът.
Всъщност тук нищо не е помръднало от преди година и половина
когато идвах за първи път на проверка", заяви Зବхариева. "До този момент от гръцка страна са поставени редица условия за продължаване на работата, включително и за увеличаване на цената на участъка, но всичко им е отказано", допълни тя.
Според нея обаче ще е по-изгодно за нас да не се стига до неподновяване на договора заради допълнителното забавяне от нова процедура за обществена поръчка за изпълнител. Ако "Актор" възстанови работа, срокът който им е поставен за изнасяне на трасето извън населените места е краят на ноември. "Това са 3,5 км, заради които местните хора протестират и имат пълно право", заяви министър Захариева. Лот 4 е най-късият на АМ "Струма" и е с дължина 15 км. Цената му е 67 млн. лева.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ролята на Георгиева - "лошото ченге" на ЕС", пише в. „24 часа"
Подобно на митичния герой Херкулес Кристалина Георгиева трябва да изпълни поне 7 подвига като вицепрезидент по бюджета и персонала в Европейската комисия през следващите 5 г.
Работата на еврокомисаря за бюджета е да гарантира наличието на достатъчни финансови ресурси за работата на съюза. Той подготвя годишните проектобюджети на ЕС, прилага правилата, чрез които функционира бюджетът, отговаря за правилното използване на европейските средства, за борбата с измамите с евросредства и изготвя ежегодни доклади за разходването на бюджетите на евроинституциите. Освен това Георгиева ще управлява персонала и сградния фонд на европейските институции.
Ресорът ѝ покрива почти в цялост задълженията на трима комисари от европравителствата на Барозу.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бойко: Гръцки сценарий, ако няма стабилност", пише в. "Стандарт"
Гръцкият сценарий за България ще ви се стори като приказка, ако след 5 октомври няма стабилно управление. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на откриването на спортна зала във Велико Търново вчера. Той обясни, че Европа много се надява и разчита България да е способна да излъчи стабилно управление, за да може да продължи напред. В Търново с Борисов бе и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес. Той с усмивка обясни, че в новата спортна зала на града може да тренират бъдещите футболисти на "Реал"-Мадрид. След това лидерът на ГЕРБ, водачът на листата в града Цветан Цветанов и кметът на града Даниел Панов разходиха испанския си гост из улиците на стария град. По-късно Лопес и Борисов взеха участие в официалното представяне на листата на ГЕРБ за региона, както и в предизборния концерт в центъра на Велико Търново.
Прочети още от в. "Стандарт"