Въпреки, че държавата Йемен държи едва 0.2 процента от глобалния пазар на петрол, нейното географски разположение я превръща в център на световната търговия с черното злато.

Страната има обща граница с най-големия производител и износител на петрол в света - Саудитска Арабия, но освен това стои и на морския път на суровината от Персийския залив.

Йемен обаче има един голям проблем: бунтовниците в страната. Последният път, когато реши да ги бомбандира, цената на петрола на международните пазари скочи с 5 процента. Но как това става, при положение, че арабската държавата не е фактор на петролния пазар?

Историята е малко по-дълбока. Йеменското правителство не може да се справи с проблемните бунтовнически райони, което принуждава съседната Саудитска Арабия, която е членка на ОПЕК, да атакува самостоятелно бунтовническите позиции.

Тази помощ по съседски обаче прави мечешка услуга на световния петролен пазар. В голяма част от района на Персийския залив живеят и управляват сунити, които виждат в йеменските бунтовници проблем, създаден от съперниците им шиитски Иран, която също е членка на ОПЕК.

Така излиза, че конфликтът между държава и бунтовници може да се окаже между две други държави - две от най-големите износителки на петрол Саудитска Арабия Иран.

„Ако загубата на хилядите барели, идващи от Йемен, не би била усетена, то милионите, идващи от Саудитска Арабия, би била", коментира Джон Ватрейн, който има повече от 30 години опит в индустрията като консултант в Сингапур.

И малко данни - според официални данни Йемен е 39-ти по големина производител на петрол в света с едва 133 хиляди барела дневно.

„Йемен не е производител от голямо значение, но географското и политическото му положение е много важна част от Близкия изток", коментира Рик Спунър, част от компанията CMC Markets в Сидни.

Но Йемен е част от плана на Иран за дестабилизиране на петролните доставки, според експерти. А това би означавало по-високи цени и печалби, включително и за Иран.