Турция иска да стане регионален енергиен център и е отворена за всякакви предложения в тази сфера. Анкара ще направи оценка на "Турски поток".
Това каза премиерът на страната Ахмет Давутоглу на работна вечеря в Давос, където се провежда Световният икономически форум, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Турция е разположена в много важен от стратегическа гледна точка регион. Тя се намира на кръстопътя на транспортни маршрути. Енергийните маршрути и търговските пътища преминават през наша територия. Затова ние искаме да станем център на енергетиката", каза Давутоглу.

Той припомня, че през 2009 г. е дадено началото на тръбопровода „Набуко", който не получи подкрепа „заради липсата на стратегическа визия у ЕС".

"Русия, виждайки, че „Набуко" спрямо тях е обходен маршрут, започна проект по полагането на газопровода „Южен поток" в България. Ние започнахме проекта ТАНАП, защото ЕС не подкрепи „Набуко". Сега Европа се обяви за свързване на ТАНАП с Трансадриатическия газопровод. А Русия ни предложи да обърне „Южен поток" от България към Турция. Ние сме открити за всяко предложение на всяка страна", каза турският премиер и подчерта, че „никой няма право да критикува" Турция за тази й позиция.

"Ако за Европа бяха важни алтернативни енергийни маршрути, те трябваше да подкрепят проекта "Набуко". Ако той е важен за тях и досега, те трябва още утре да открият точка в преговорната глава по енергетика. Иначе от една страна блокират преговорите (за присъединяване на Турция към ЕС - б.р.), а от друга очакват ние изцяло да зачитаме интересите на Европа", коментира турският премиер.

Ако Турция получи предложение за строителство на газопровода "Турски поток", тя ще направи оценка, заяви още Ахмет Давутоглу.

"Приемаме със задоволство инициативата на Русия по тази тема. Още не сме получили предложение, но не сме казвали "не". Първо трябва да проучим доколко проектът е реален, целесъобразен, какво влияние ще окаже. След това ще вземем решение", каза турският премиер, цитиран и от БТА.