Правителството на Дейвид Камерън ще внесе законопроект за организиране до края на 2017 г. на референдума за членството на Великобритания в ЕС. Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално на 28 май и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините, долната камара на британския Парламент, информира bgonair.bg.

Кралица Елизабет Втора по традиция представи програмата на британското правителство, което бележи и началото на сесията на новоизбрания Парламент след вота на 7 май, който даде възможност на Камерън да управлява отново страната.

В речта си кралицата представи списък от закони, които правителството ще внесе за обсъждане и приемане в Парламента, като например за замразяване на някои данъци за пет години и за въвеждане на таван върху социалните осигуровки.

"Ще бъде представен закон за организирането на референдум по въпроса дали Обединеното кралство да остане или не в ЕС, като този референдум ще бъде организиран преди края на 2017 г." - подчерта британският монарх.

"Референдумът ще се състои след фазата за предоговаряне на условията на британското членство в групата на 28-те." - допълни още кралицата.

"Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на ЕС, което ще е от полза за всички страни членки, каза Елизабет Втора." - цитирана от France presse и от Reuters.

Дейвид Камерън, който подкрепя идеята за оставане на страната му в един реформиран съюз, прие в понеделник председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока. По-късно тази седмица той ще продължи дипломатическата офанзива и ще има срещи с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. На 28 май Камерън ще има обяд с Оланд в Елисейския дворец, а на 29 май ще разговаря с Меркел в Берлин.


Пораждащият полемика във Великобритания план за замяна на закона за правата на човека с британски закон за правата в речта на кралицата беше сведен само до обещание за предложения, но не и за приемане на конкретен закон, съобщи AP.

"Великобритания ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел съхраняване на териториалната цялост на Украйна." - заяви също кралицата, цитирана от ТАСС.

"Британското правителство настоява за пълното прилагане на минските договорености." - допълни тя.

В речта си кралицата обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия.

"Правителството на Шотландия ще получи нови широки пълномощия в рамките на извършваните във Великобритания структурни промени след референдума за независимост състоял се в Шотландия миналата година." - каза Елизабет Втора.

"Новият Парламент ще работи за пространна конституционна реформа, която да предостави на Шотландия тези широки пълномощия." - допълни тя.

Очаква се, че местните власти ще получат пълен контрол върху взиманите в региона данъци, а също и, че ще могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда британски лири, посочва ТАСС.

Кралицата обеща също допълнителни, но по-малко широки пълномощия на правителствата на Уелс и на Северна Ирландия.