По-скромно от очакваното повишение - със 190 000, на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през август 2015 г., отчете проучването на Automatic Data Processing Inc. (ADP). Осреднените прогнози бяха за ръст от 200 000 работни места .

Този, малко по-слабо от прогнозите , резултат едва ли ще доведе до сериозна ревизия на прогнозите на финансовите пазари за предстоящия в петък официален доклад за заетостта през август. Осреднената прогноза е за 220 хиляди нови не селскостопански работни места след 215 хиляди през юли и понижение на нивото на безработица от 5,3% до ново 7-годишно дъно от 5,2%, отбелязва Reuters.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през август 85 000 работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели допълнително 66 000 трудещи се, докато големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 40 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през осмия месец на настоящата година 173 000 работни места, докато в производствения сектор са били разкрити 17 000 работни места, в промишлеността - 7000 работни места, а в строителството са били добавени 17 000, показва последното проучване на ADP.

На другия полюс са данните за производителността на труда в САЩ. Тя нараства през второто тримесечие на годината с доста по-силно от очакваното темпо и след две поредни тримесечия на спад, отразявайки направената преди време солидна възходяща ревизия на данните за растежа на БВП през трите месеца до края на юни.

Силният растеж на производителността на труда през периода април - юни се дължи на повишение на промишлената продукция с цели 4,7% (, докато работните часове нарастват с 1,4%.

В същото време обаче, разходите за единица труд (цената на работната сила) се понижиха изненадващо с 1,4% на годишна база при предишна оценка на Департамента по труда за повишение с 0,5% и след добър растеж с 2,6% през първото тримесечие на годината.

Рязкото подобрение на производителността съвпада със данните за солидно ускоряване на растежа на водещата световна икономика през трите месеца до края на юни.

Според оповестената втора оценка на Търговския департамент, Брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличава през второто тримесечие с цели 3,7% - доста по-силно от първоначална оценка за ръст от2,3% и след анемичен растеж с 0,6% за първите три месеца на годината.