Половин милион души избягаха към Европа през тази година в търсене на убежище и работа, според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Най-големият наплив на бежанци към Европа от десетилетия произтича от драстичното увеличение на броя на хората, които бягат от конфликта и трудностите в Сирия.

Наред с това има икономически и политически последствия за инвеститорите, които също трябва да се имат предвид. Кризата може да има редица влияния, свързани с вложителите: краткосрочен икономически тласък, забавяне на свиващата се работна ръка в Европа, ограничено политическо влияние за крайнодесните партии, ускоряване на резолюция за сирийския геополитически конфликт и по-нататъшна европейска интеграция.

Изданието Business Insider е на мнение, че икономическият ефект вероятно ще е по-скоро скромно, с няколко потенциални позитиви за Европа.

1. Краткосрочен икономически тласък от увеличените правителствени разходи

Страните по границите на Европа, който се сблъскват с бежанската вълна, са поискали свобода да увеличат разходите си за хуманитарна помощ и защитаване на европейските граници. Твърде вероятно е европейското правителство да позволи тези разходи да бъдат изключени от заложените цели за бюджетен дефицит, които да се отдалечат от строгостта, която забавяше европейската икономика през последните години.

На база на оценките за годишните разходи за предоставяне на убежище допълните разходи могат да са около 0,25% повишение на БВП. Средствата, отпуснати на хуманитарните агенции, както и парите и ваучерите, които се дават директно на бежанците, вероятно се харчат веднага, което дава тласък на икономическата активност.

Това може да има по-значително влияние върху икономическия растеж в краткосрочен план за най-засегнатите южноевропейски държави като Гърция, Италия и Испания.

2. Компенсиране на свиващата се работна сила в Европа в дългосрочен план

Европа има нужда от това имиграцията да забави или преобърне тенденцията на намаляване на населението в трудоспособна възраст. Например в Германия се очаква то да се свие с 13 милиона души между 2010 и 2020 година. Отчасти икономическият растеж се движи от броя на служителите.

Увеличеният брой работещи в резултат на наплива от бежанци, търсещи работа, може да помогне за облекчаване на дългосрочната заплаха за растежа на Европа. Въпреки че няма гаранция, че бежанците ще успеят да си намерят работа, има известна надежда, тъй като така или иначе имигрантите вече съставляват 70% от увеличението на работната ръка в Европа за последните 10 години.

Освен това около 20% от сирийските бежанци са ходили в колеж, което може да им помогне при търсенето на работа. Германия е готова да приеме до 800 000 бежанци тази година или около 2% от общата работна сила в страната.

3. Политическото влияние на крайнодесните партии вероятно ще се ограничи

Напливът от бежанци може да доведе до по-нататъшно увеличение на национализъм и подкрепа за крайнодесните политически партии в някои европейски страни. Всяко политическо влияние обаче изглежда се ограничава от вълна на обществено състрадание.

Всъщност подкрепата за политиците, настроени против имигрантите, избледня при септемврийските избори. Резултатите показват по-статичен изход на предстоящите избори в Европа и по-малък риск за пазарите от по-нататъшно политическо раздробяване.

4. Ускоряване на резолюция относно геополитическия конфликт в Сирия

Въпреки че политиците предприемат действия да смекчи влиянието на бежанската криза в рамките на европейските граници, все още е направен малък напредък за адресиране на източника на проблема - гражданската война в Сирия. Сега, когато сирийските бежанци заливат Европа, политиците трябва да реагират.

Тази седмица основната тема, която се обсъжда при посещението на руския президент Владимир Путин в САЩ, вероятно е свързана с предложението на Русия за конфликта в Русия. В миналото Русия и Иран отхвърлиха позицията на САЩ, че сирийският президент Асад трябва да отстъпи, ако конфликтът ще се решава. Изглежда новият план на Русия включва политическо отклонение от настоящото правителство на Асад.

Сделка би означавала и Европа да започне да облекчава санкциите върху Русия в замяна на мирно решение в Сирия. Промяната може да сложи началото на края на кризата и сирийската гражданска война, което може да бъде оценено положително от пазарите като намаление на глобалния риск.

5. По-нататъшна европейска интеграция

Бежанската криза може да доведе до по-нататъшна интеграция сред европейските държави. Тежестта на осигуряване на границите на Европа падна върху плещите на периферните държави в южния край на ЕС, които са най-малко способни да го подкрепят финансово. В същото време по-богатите северни и западни държави се радват на значителен буфер.

Също както когато Европейската централна банка трябваше да се намеси и да подкрепи най-засегнатите финансови системи на Южна Европа по време на европейската финансова криза, по-голяма централна агенция, ангажирана с контрол и защита на границите в полза на всички страни членки на ЕС изглежда вероятен изход. Това може да бъде посрещнато от пазарните участници като пореден знак, че Европа се държи заедно на фона на поредица от предизвикателства.

Извод: скромно въздействие

Като цяло, анализаторите на Business Insider смятат, че икономическото влияние на бежанската криза вероятно ще бъде скромно в краткосрочен и дългосрочен план. Тя изглежда не поставя голям риск върху икономиката или пазарите на Европа, а дори по някои начини Европа може да излезе по-силна.

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за нарастващите миграционни вълни, които пристигат през последните 50 години в страните от организацията, показа, че средно икономическото въздействие е близо до нулата, рядко надвишаващо 0,5% от БВП.