Цените на петрола се понижават след излизането на данните за значителен ръст на запасите от суровината в САЩ.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 14 цента - до 84,57 долара за барел, тези за американския еталон WTI - с 10 цента - до 80,42 долара за барел. По рано в четвъртък поевтиня до седмичен минимум от 84,23 долара за барел, а цената на WTI вчера спадна с повече от 2 долара за барел, отбелязва Reuters.

Запасите от петрол в САЩ са нараснали със 7,1 милиона барела през миналата седмица, по данни на Управлението за енергийна информация, при прогноза за ръст от 2,7 милиона.

"Разбира се, петрол има много, защото бързо расте добивът на шистов петрол. Но ако предстоящата зима в САЩ се окаже по-студена, добивът може да спадне поради влошените условия за производство", посочи анализаторът на National Australia Bank, Фин Зибел.

Някои стани членки настояват ОПЕК да намали квотите за добив на съвещанието си в края на ноември. Според Либия, производството на картела трябва да се съкрати най-малко с 500 хил. барела на денонощие. Но повечето участници в организацията, начело със Саудитска Арабия, са готови да се примирят с ниските цени на суровината.