За мнозина сигурно е изненадващо, но Испания е единствената страна в света, където се произвеждат електромобили от пет различни марки, а по обема на производството им страната е на първо място в Европа.

Това са компактното Renault Twizy, търговските ванчета Citroеn Berlingo Electric и Peugeot Partner Electric, както и по-големите им "роднини" по електролиния - Mercedes Vito Electric и Nissan e-NV 200, информира auto-press.net.

Испания е лидер в производството на електромобили в Европа и по бройка - направени са вече 27 343 електроколи. В същото време в страната вървят по пътищата едва 3500 такива машини с нулеви изхвърляния в атмосферата, като доста голяма част от тях са китайски и по този показател Испания е на 11-о място в Европа.

От местното производство на електроколи много по-голяма част отива за експорт - на първо място за скандинавските страни, в Западна и Централна Европа, както и за Израел.

На първо място в Европа по брой на регистрирани електромобили е Норвегия. В тази страна регистрациите им достигат вече 23%, много по-назад са Холандия с 3% и Швеция с 1,6%. По брой на колите през второто тримесечие на годината напред на второто място е излязла Франция с вече 6690 коли, след нея идват Великобритания с 6164 и Германия с 5111 електромобила.