Краят вече се вижда. Гръцкият премиер Алексис Ципрас получи няколко часа, за да се появи с нов план за реформи пред кредиторите, който да му позволи да запази страната си като част от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата си с президента на Франция в Париж, че "времето изтича" и че условията за нови преговори с Гърция не са налице и гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да направи "точни предложения".

"Вратата за преговори остава отворена. В същото време предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма на европейския механизъм за стабилност все още не са налице", каза тя след срещата си с Франсоа Оланд.

Поради тази причина сега ние очакваме съвсем конкретни предложения от гръцкия премиер, програма, която също така да позволи на Гърция постигане на просперитет", добави тя.

"Спешно трябва да бъдат представени такъв тип предложения, за да можем да намерим изход от ситуацията - такава каквато е в момента", подчерта Меркел.

Канцлерът каза още, че трябва да се разчита и на реакцията на 18-те останали страни от еврозоната, след гръцкото "не" на референдума, тъй като както посочи тя - "това също е демокрацията". Всички трябва да са отговорни и да проявят солидарност", каза Меркел.