Швейцария е изправена пред „трудни времена" и кратък период на дефлация след рязкото освобождаване на валутата през януари, заяви Фриц Зурбруг, водещ представител на Швейцарската национална банка. Така един от трите постоянни членове на управителния съвет описа влиянието на валутната промяна от 15 януари върху икономиката.

Швейцарският франк се изстреля след премахването на валутното ограничение, което го ограничаваше до 1.20 срещу еврото и това направи швейцарския износ и почивките в Швейцария по-скъпи. В момента еврото купува 1.05 швейцарски франка.

Зурбруг отбеляза, че тази година по-силния швейцарски франк ще има видимо негативен ефект върху икономическата активност в Швейцария. Той допълни, че индекса на потребителските цени ще спадне до отрицателни стойности.
Борсата в Швейцария, дом на световни компании като Ю Би Ес, Креди Суиз, Новартис и Цюрих Иншурънс, рязко спадна в дните след съобщението на ШНБ, но след това се възстанови.

В опит да предотврати опасността от дефлация в 18-те държави от еврозоната, ЕЦБ стартира програма на количествени поощрения на стойност 1.1 трилиона евро, при която на практика ще печата пари.

Според Зурбруг спада на цените в Швейцария ще е временен и няма да заплаши ценовата стабилност в средносрочен план. Той не очаква дефлационна спирала. Инфлацията в Швейцария е вече отрицателна. Цените спаднаха с 0.8% през февруари, което е по-зле от понижението с 0.3% в еврозоната през същия месец.

ШНБ допълни валутния си ход от януари с намаление на лихвите до -0.75% в опит да блокира вълни от парични потоци към Швейцария очакващи поскъпване на швейцарския франк. Въвеждането на отрицателните лихви вече има желания ефект, тъй като те навсякъде падат. Те трябва да помогнат и за отслабване на швейцарския франк.
Централната банка не спира да повтаря и че разполага с много инструменти, за да постигне целта на политиката си. Ако е необходимо ще продължи и да прилага нетрадиционни методи в монетарната политика. В същото време не спира да следи валутните курсове и има готовност и за интервенции на валутните пазари.

Статията е подготвена от Бул Тренд Трейдър.