Еврото и британската лира парираха цяло снощно възходящо движение спрямо долара, което беше факт след стенограмата от последното заседание на Федералния резерв.

Въпреки че протоколите от заседанието на ФЕД на 17-и и 18-и юни показаха по-ясно, че Централната банка на САЩ ще приключи програмата за "количествени улеснения" на заседанието си през октомври, липсата на индикации за възможно по-скорошно начало на цикъл на затягане (повишение) на американските лихви доведе до общ спад на долара на валутния пазар, коментира bnr.bg.

В началото на днешната европейска търговия еврото отскочи до близо едноседмичен връх от 1,3651 долара, докато британската лира поскъпна до 1,7167 долара - малко под 69-месечни връх на паунда от 4-ти юли около 1,7180.
Но днешната серия много слаби индустриални данни от Франция и Италия подсилиха подновените през последните дни опасения на европейските инвеститори относно крехкото и нестабилно икономическо възстановяване в региона. В същото време по-големият от очакваното търговски дефицит на Великобритания през май може да постави на изпитание солидния британски икономически растеж.

Слабите икономически данни от Европа в комбинация с доста здравия спад на европейските пазари на акции за пета поредна сесия на търговия към двумесечни дъна, доведе до рязко поскъпване на японската йена и до поскъпване на швейцарския франка с оглед техния статута на "валути-убежище" при трусове на глобалните капиталови пазари.

Ескалиращата криза около голямата португалска банка Banco Espirito Santo SA и нейния основен собственик - финансовата групировка Espirito Santo Financial Group SA спомага както за днешния солиден спад на европейските борси, така и за повишение на напрежението на европейските "периферни" дългови пазари за пръв път от доста месеци насам.

Това оказва допълнително негативно влияние върху единната европейска валута, като еврото падна от сутрешния връх около 1,3651 долара обратно към 1,3600 нивото. Рязкото повишение на напрежението на капиталовите пазари доведе до спад на еврото към триседмично дъно от 137,79 йени с поглед към таз годишните дъна около 137,70/74 йени от средата на юни. Доларът и британската лира също губят позиции спрямо японската валута, падайки съответно към едноседмични дъна от 101,25 йени (точно около важното дъно за долара от 30-и юни към 101,23 йени) и от 173,23 йени (за паунда).

Еврото губи позиции и спрямо швейцарския франка, падайки към едноседмично дъно от 1,2141 франка с поглед към важното тримесечно дъно от 1-ви юли около 1,2132 франка.

По-големият от прогнозите търговски дефицит на Великобритания през май и напълно очаквания изход от заседанието на АЦБ, на който банката запази без промяна основната лихва на ниво от 0,5%, провокира спад на британската лира към 1,7103 долара, след като в началото на деня паундът отскочи до 1,7167 долара, но неговото поскъпване се спря под многогодишния връх от началото на юли около 1,7180 долара.

Известно негативно влияние върху щатска валута продължава да оказва и поредното понижение на доходността на американските държавни облигации (с оглед техния статут на "убежище" при трусове на финансовите пазари). Лихвата на 10-годишните книжа на САЩ се понижи към 6-седмично дъно от 2,50% - най-ниско ниво от края на май, тъй като инвеститорите се втурнаха да купуват американски облигации (което води до понижение на тяхната доходност) след днешната серията слаби данни от Китай и Европа и бановата миникриза в Португалия. Сега вниманието се насочва към редовните седмични данни за американските молби за помощи при безработица и към данните за бизнес запасите и бизнес продажбите през май.