За един месец приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки са между 850 000 и 1,25 млн. евро. Това каза инж. Христо Монев, заместник-председател на Надзорния съвет на „Дунав мост 2 Видин Калафат", цитиран от "Дарик радио".

В момента таксите в една посока за преминаване на „Дунав мост 2" за леките автомобили е 6 евро, за камиони над 12 тона е 37 евро, а за по-леките камиони и автобуси е 18 и 25 евро, припомни той.

Тъй като българската и румънската страни определят размера на таксите с решение на правителствата си, в бъдеще може да се мисли и да се направи предложение за намаляване на таксите за преминаване на леките автомобили по „Дунав мост 2", каза инж. Монев. Това би могло да стане възможно като се отчете как се формират приходите от такси от леки автомобили, преминали „Дунав мост 2", посочи той.

Тези приходи представляват от 5 до 10% от месечните приходи, получени от всички преминали МПС-та, уточни инж. Монев. При положение, че на месец има 1 млн. евро приходи, 5%, формирани от такси на леки автомобили представляват 50 000 евро, върху които има и ДДС в двете посоки, може да се мисли за намаляване на таксата наполовина и тя да стане 3 евро за лек автомобил. Това ще стимулира преминаването на повече леки коли по „Дунав мост 2" и по този начин ще се изравнят таксите за леки коли с тези на „Дунав мост" при Русе, каза инж. Монев.

От интегрираната системата за събиране на такси модулите дават възможност да се отчитат и преминалите МПС по регистрация. Първенството по преминали в двете посоки товарни автомобили от 60 -65% се държи от българските превозвачи, отбеляза инж. Монев. Втори са полските превозвачи, които представляват 12-14% от всички преминали, третото място е за турските превозвачи - 8-10%.

Любопитното е, че в последните месеци има пренасочване на турски автомобили към „Дунав мост 2", отбеляза експертът. Последно място с едва 5-6% от всички преминали по „Дунав мост 2" автомобили се пада на румънските превозвачи, информира инж. Монев.