Ниското ниво на инвестициите ще ограничи растежа на българската икономика през тази и следващата година. Това се посочва в редовната пролетна прогнозата Европейската комисия за развитието на цялото стопанство на ЕС, както и на отделните негови страни членки.

През тази година ЕК очаква икономиката на страната ни да нарасне с 1%, а през 2016 г. с 1.3%.

Основен двигател на растежа ще бъде експортът, както и вътрешното търсене. Очаква се през тази година износът да допринесе с 0.7% за ръста на БВП, докато вътрешното търсене добави 0.3%.

За 2016 износът ще добави също 0.7% към икономиката, а вътрешното търсене ще се увеличи и ще добави 0.5% към ръста на икономиката. И за двете години ЕК очаква инвестициите да не допринесат за нарастването на икономиката.

ЕК отбелязва, че след фалитът на Корпоративна търговска банка е нарушил доверието, както в частния, така и в бизнес сектора, но действията по възстановяването на гарантираните кредити са допринесли за нормализиране на обстановката. Все пак от Брюксел предупреждават, че нови трусове във финансовата система ще се отразят подчертано негативно на икономиката ни.

Отчита се повишеното ниво на заетост в икономиката, като през 2014 г. броят на безработните е намалял с 0.4%. За 2015 г. и 2016 се да продължи плавното възстановяване на пазара на труда. През 2016 г. се очаква безработицата да се понижи до 9.8% при 11.4% в края на 2014 г.

Нивото на инфлация в страната се очаква да остане ниско почти до края на тази година. ЕК отбелязва, че с хармонизиран индекс на потребителските цени от минус 1.4% за 2014 г. България е страната в ЕС с най-нисък индекс на потребителските цени от целия ЕС.

Въпреки положителните данни за изпълнението на Бюджет 2015 г. до момента ЕК очаква дефицитът в края на тази и през 2016 г. да се задържи малко под прага от 3% или около 2.9%