Днес е крайният срок, в който трябва да подадат заявления одиторските компании, които са кандидати да проверят парите за земеделие, изплатени през последната година. В понеделник ще бъде избран сертифициращ орган, който до края на януари трябва да изготви своя доклад. В противен случай България ще загуби близо 2 милиарда лева.

В продължение на година предишното ръководство на агроведомството не успя да проведе избор на сертифициращ орган, заради оспорване на проведените три обществени поръчки, припомни министър Васил Грудев:

Неслучайно не се възползвахме изрично от влизане на преки договорки с една определена фирма. Моето желание беше да поканим четирите големи водещи компании както на ниво ЕС, така и в световен мащаб, за да получим възможно най-легитимния избор на сертифициращ орган при най-добра цена за България.

България поиска от европейската комисия отсрочка за провеждане на тези проверки за да може новоизбраният одитор да се вмести в сроковете. Срока е края на януари, в противен случай можем да загубим пари. Става въпрос за близо два милиарда лева вече изплатени средства от националния бюджет, които Брюксел ще признае само след като види окончателният доклад на одиторите.