Украйна е готова да плати за руския газ на цена 268 долара за 1000 куб. м. Това заяви на заседанието на украинското правителство министър-председателят Арсений Яценюк, съобщава news.bg.

„Вече доставения газ ни сме готови за заплатим на цена 268 долара", заяви той. Затова, добавил премиерът, Киев има средства - 3,1 млрд. долара.

„1,45 млрд. долара ние ще заплатим веднага след подписването на тристранния договор между Украйна, Русия и ЕС, а още 1,65 долара - до края на годината", заявил премиерът, цитиран от ТАСС.

По думите му, Украйна е готова да подпише газовия договор с Русия само на тристранно ниво. „Нашата позиция - подписването на договора само на тристранно ниво, където едната страна е Украйна и Европейския съюз, а от другата - Русия", заяви ръководителят на украинското правителство.
При това, отбелязал Яценюк, ЕС „ще бъде гарант за цената на руския газ за Украйна, в това число чрез механизма на компенсациите".

Яценюк е подчертал, че Украйна оцелява само и единствено на реверсивните доставки на газ от Европа. „Ние максимално увеличихме реверсивните газови доставки от Словакия, изключително благодарение на реверса страната преживява и се отоплява", заявил Яценюк.

По данни на украинската страна, реверсът на газ за Украйна от Словакия за изминалата седмица се е увеличила на 2,5 млн. куб. метра.

Общо през октомври Украйна е внесла от Словакия 734 млн. куб. м газ.