От днес влизат в сила промените в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, на течни горива.

Целта на промените е осъществяване на ефективен контрол от приходните агенции върху целия процес, свързан с доставките и движението на течни горива от производител и вносител до краен потребител. По този начин ще се предотврати  укриването и невнасянето на данъци и недопускане за продажба течни горива с неясен произход и качество в бензиностанциите и другите обекти за съхранение на горива, смятат от Министерството на финансите. Измененията в наредбата са публикувани във вчерашния брой №49 на Държавен вестник.

Промените в наредбата засягат лицата, които извършват зареждане на течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари за съхранение на горива или неподвижно прикрепени към земята резервоари с вместимост над 1000 литра. От тях се изисква да регистрират и отчитат зареждането чрез електронни системи с фискална памет (ЕСФП).


Ако зарежданото гориво е за собствени нужди, както и за производство или отопление, трябва ще подават данни в Националната агенция за приходите чрез електронен документ за доставка за получените количества горива като получатели по доставката. Ако съдовете са с вместимост до 1000 литра и общото количество за годината не надвишава 2 000 литра, ще подават данни в Националната агенция за приходите чрез електронен документ за доставка за получените количества горива като получатели по доставката.

На електронният документ, като задължителен реквизит от касовата бележка, се изисква и номера и датата на фактурата, когато се извършва плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура.
Целта е лицата, потребители на съответната услуга да бъдат информирани по коя фактура е извършено плащането.

Всички засегнати лица имат срок от два месеца(31 август 2015 г.) да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата.