София е най-добрият град за живеене. Столицата получава този приз за трети път. Това стана на церемонията в НДК в присъствието на президента.
Класацията „Най-добър град за живеене" се органзира от в. „24 часа" и Дарик радио.

София убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия, като събра над 20 точки повече от следващия в класацията.

В тазгодишната надпревара участваха всички 27 областни града. Те бяха оценявани по критерии, обединени в десет групи, свързани с икономика, здравеопазване, екология, градски живот, трафик, престъпност и други.

Усиленото изграждане на инфраструктура в София, не само транспортна, но и образователна и комунална, дадоха основната тежест за избирането на столицата за носител на голямата награда за 2014 г.

Наградата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова връчи президентът Росен Плевнелиев.

София получи и наградата за "Хай-тек град", както и специалната награда на НДК за възможностите за развитие на културата.

Президентът изтъкна ролята и усилията на кметовете и посочи, че в последните години постигат много - изпълняват по достоен начин хиляди проекти, работят и показват, че европейската регионална политика се случва, въвели са механизмите на дългосрочното планиране, полагат усилия за всеки инвеститор.

Фандъкова пък каза, че столицата привлича с добро образование и здравеопазване, с възможности за кариерно развитие. Тя отбеляза проектите, които се изпълняват в града - на 2 април ще бъде открита линията на метрото до летището, с което 50 000 души дневно допълнително ще могат да ползват метро, а на 8 май ще бъде пусната и линията до Бизнеспарка.

Кметът каза също, че около 30 са градските пространства в София до момента, в които има свободно ползване на интернет. Тя допълни, че амбицията е да се развиват тези пространства - да има свободен интернет в метрото. Вече има 30 автобуси със свободно ползване на интернет, предстои да има и в още 50.

"Столицата ни днес спечели приза „Най-добър град за живеене в България". Поздравявам кмета Йорданка Фандъкова за положените усилия през годините. Тя и екипът й показаха, че когато работата се върши с воля и желание, резултатите не закъсняват", написа пък премиерът Бойко Борисов в профила си днес във Фейсбук.

Наградата "Най-добър град за бизнес" получи Пловдив.

Бургас беше отличен като градът с най-добра спортна инфраструктура.

В категория "Най-красив град" спечели Асеновград, най-зелен град стана Хисаря, а "Исторически град" - Велико Търново.

Варна беше обявен за "Най-добър град за живот на младите в България".

Харманли спечели наградата "Градът - герой за бежанската вълна", за това ,че градът е първият в страната, който посрещна бежанската вълна.

В категория "Най-перспективен град" спечели Стара Загора, а за най-доброто място за партита и купони беше отличен Приморско.

Пловдив получи и специалната награда "Най-добър град за живеене" на читателите на в." 24 часа", а слушателите на Дарик радио отличиха в тази категория Русе.

Миналата година за първи път в историята на наградите победителите за "Най-добър град за живеене" бяха два града - Велико Търново и Бургас.

Досега Бургас е печелил три пъти приза, София и Варна - два пъти. С тазгодишната класация столицата вече три пъти печели най-престижния приз.