Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри официално обновената централна градска част на Русе, включваща участък от ул. „Александровска", площад „Батенберг" и прилежащите пространства. Проектът за благоустрояване се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 с над 5.4 млн.лева.

„Изключително ми е приятно да гостувам на Русе, защото с всяко мое посещение виждам как градът се променя. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух, вече възвърна и своя блясък на „перлата на Дунав", заяви министър Павлова.

Над 67 млн. лв. са реализирани проекти с инвестиции по оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., новият програмен период стартира с 56 млн. лева.

Министър Павлова отбеляза, че екипът на община Русе е изградил сериозен капацитет в работата по европейски програми.

„Подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощия и финансиране на общината в размер на 56 млн. лева. По този начин общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най добрия начин", отбеляза регионалният министър.

Сред приоритетите в новия програмен период е довършване модернизацията на централната градската среда и отварянето й към пристанището.