Бих искал да поставим началото на сътрудничеството между трите страни, да станем групата от Крайова. Това каза министър-председателят на Румъния Виктор Понта в изявление след срещата си с премиера на България Бойко Борисов и премиера на Сърбия Александър Вучич, предаде агенция Фокус.

Това е специален момент за Крайова - среща, в която премиери от три приятелски страни са се събрали на това историческо място, заяви Понта. Той посочи, че градът се намира на почти равно разстояние от Букурещ, София и Белград. Искаме да подчертаем, че тези три народа са приятели и имат общи цели, обекти и заедно можем да бъдем много по-силни и можем да осигурим по-добър живот и бъдеще.

Понта посочи, че Румъния, България и Сърбия са свързани от "Дунавската стратегия", която може да донесе инвестиции, но отчете, че е необходима транспортна и енергийна инфраструктура, която да свързва трите страни. Енергетиката е най-важното оръжие и средства за развитие и трите страни трябва да ускорят тези проекти. По думите му трите страни трябва да бъдат по-координирани в стъпките си в европейски план.

Полша,Чехия Словакия и Унгария -  Вишеградската четворка са ефикасни в насърчаването на собствените си проекти и бих искал да поставим началото на нашето сътрудничество, да станем групата от Крайова - да имаме общи цели, проекти и да се подкрепяме, посочи Понта.

Ние не се съюзяваме против някого, отворени сме към другите страни, отбеляза румънският премиер. Ние сме прагматични хора, които искат и могат да взимат решения за доброто на нашите страни.

След години бих искал тази среща да е историческа за Румъния, България и Сърбия, каза още Понта. Той допълни, че историята е останала в миналото и сега трите страни имат общи интереси и нищо, което да ги разделя.