Кабинетът е оставил за следващото правителство решението за договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" по нейна технология. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева след днешното заседание на правителството.

Тя посочи, че министрите са обсъждали доклад за извършените дейности от Министерството на икономиката и енергетиката по проекта за реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Следващото правителство обаче ще трябва да потвърди подкрепата на държавата на проекта и тогава да се пристъпва към подписването на договор. Бобева каза, че договорът е на стойност 5 млрд. долара.

Тя каза още, че по нейна информация до вчера Българският енергиен холдинг не е подписвал никакви документи за заем от "Газпром".

Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни - дадохме последен шанс до понеделник да се подготви взаимно приемливо споразумение. С тези думи вицепремиерът Даниела Бобева коментира на брифинг в Министерския съвет обсъжданата днес от министрите тема за преговорите с американската ТЕЦ „AES Гълъбово", цитирана от news.bg.

От думите на вицепремиера стана ясно, че е имало среща на Орешарски с представители на инвеститорите, имало възможност да се сключи меморандум за разбирателство между НЕК и AЕS. Имало е и принципно съгласие за модел, близък до полския. Резултати от преговорите обаче все още няма.

Цената на енергията от тази централа надвишава пазарната цена, но е добра инвестиция откъм екология - това е едно бижу, но за съжаление трудно можем да си позволим скъпи бижута, коментира Бобева.

НЕК е в тежко състояние и то не се е подобрило, голяма част от законите, които трябваше да въведат ред по договорите с фиксирани цени не са приети и сега трябва да се опитаме ние и следващите правителства да намерим изхода, за да бъдем най-близо до либерализация на пазара, обобщи тя.