Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите" поиска, когато има драстично надвишаване на сметките за ток, , първо да се извършва проверка и след това потребителят да заплаща сметката. Идеята на инициативата ще бъдат предложени като част от Закона за енергетиката. Вече са събрани над 100 000 подписа.

Според експерти горното предложение за сметките ще кара монополистите да извършват по-бързо своите проверки, тъй като ще са заинтересовани от това, при положение, че не са получили парите си, обясни Красимир Луканов, председател на инициативата. Ако обаче има някакъв проблем у монополиста, то потребителят трябва да бъде освободен от задължението да покрие сметката си, смята още Луканов. Той даде за пример жена от Павликени, която е получила 14 000 лв. сметка за ток. „Сами си представяте в каква ситуация може да бъде поставен човек, тази жена вероятно никога през живота си не е виждала такава сума, а камо ли да я плати", каза Луканов.

Проф. Атанас Тасев, който е консултант в инициативата, каза, че в обществото се натрупва напрежение към работата на монополите. "Доказано е обаче, че никой никъде в света не обича естествените монополи. Но поведението им в Централна Европа и в САЩ се отличава съществено от поведението им у нас. Това означава, че има нещо в правилата, има по-хлабава законова рамка, която изкушава монополистите да имат по-свободно поведение, с което се ощетяват гражданите", смята проф. Тасев. Не е достатъчно ефективна системата за контрол. Според Тасев ДКЕВР има правомощия, но реално са ограничени от законовата рамка.