„Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати", пише в. „24 часа"
Бивши министри и депутати ще бъдат част от новото служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Екипът вече бил готов, а държавният глава е провел разговори лично с всеки от членовете на временния кабинет, научи "24 часа".
Официално съставът му трябва да бъде обявен от Плевнелиев на 5 август.
Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който в кабинета на Марин Райков бе министър на финансите. Христов е готвен и за министър на финансите по съвместителство, а му е предложен дори постът финансов министър в следващия редовен кабинет.Той обаче е единственият от поканените, който не бил потвърдил ангажимента си. Причината е, че Христов обмисля и възможността да смени Иван Искров, когато мандатът му изтече.
Ако Христов откаже, служебен премиер ще е шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, която в предното служебно правителство бе вицепремиер и регионален министър.
Прочети още от в. „24 часа"

"Фалшив подпис и на Цветан Василев за 206-те милиона от КТБ" е заглавиe от в. "Труд"
И подписът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев под основния документ за прикриването на липсата на 206 млн. лв. от банката не е истински. Това стана ясно в Софийския апелативен съд.
Магистратите отказаха да освободят обвинените за присвояване на милионите главна касиерка Маргарита Петрова, главна счетоводителка Мария Димова и заместничката Борислава Тренева. Така Петрова и Тренева остават зад решетките, а болната от рак Димова - под домашен арест. Обвинен с тях е и изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, но от седмица той е на свобода срещу 10 000 лв. гаранция.
Липсата на 206 млн. лв. в касата на банката е трябвало да бъде прикрита с протокол-разписка, под който има подписи на управителя на фирма "Бромак" Иван Стойков и на самия собственик Цветан Василев. Досега експертиза беше доказала, че този на Стойков е фалшив, а вчера пред съда бе съобщено, че и парафът на Василев не е истински. С документа "Бромак" признава, че дължи 206 млн. лв. на КТБ и се задължава да ги върне на банката до 30 юни.
Прочети още от в. "Труд"

"Искров играе ва банк", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Иван Искров вече е с оставка в джоба. Готов съм да я подам веднага, ако 42-ото Народно събрание постигне консенсус за избор на нов управител на БНБ, заяви гуверньорът в писмо до парламентарния шеф Михаил Миков. Така той отговори на критиките към него.
Искров блъфира, бяха първите коментари в парламента. Играе ва банк - всичко или нищо, разчита, че при липса на съгласие между лидерите няма да се стигне до освобождаването му, коментираха депутати.
"Изпратил съм писмото до парламентарните групи. Няма оставка, само намерения", каза пред "Стандарт" Миков. Искров не е в позиция да задава дневния ред, да си ходи незабавно, отсякоха финансистите на ГЕРБ. Ще обсъдим казуса и тогава ще се произнесем, бяха лаконични в ДПС. Нека оставката първо стане факт, заявиха от "Позитано".
Прочети още от в. "Стандарт"

"Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Министерствата масово възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации". Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми.

Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии. Вчера депутати представиха събраната информация за периода от 1 юни 2013 г. до 31 май 2014 г., като се оплакаха, че само 11 министерства са отговорили на въпросите, а от отговорите им не се разбира нищо, защото не се следва еднаква методика при отчитането на сумите.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"12 198 млади мозъци изтичат в чужбина" четем на първа страница във в. "Монитор"
Над 12 000 младежи стягат куфарите за чужбина през тази година. Толкова млади българи са поискали легализация на дипломите си за средно и висше образование до момента. Това съобщиха за „Монитор" от образователното министерство. До края на годината
броят им дори може да се увеличи
защото експертите продължават и в момента да превеждат документи.
По-голямата част се отправят към западни университети. 6301 млади българи са поискали легализация на тапиите си за средно образование, отчетоха от просветното ведомство. Това поставя пред още по-голямо предизвикателство българските университети. Броят на местата за прием на студенти у нас е 77 000, а випускът от абитуриенти доста по-малък - 59 000.
Според справката на образователното министерство 5897 младежи пък са поискали легализация на дипломите си за висше. Това на практика означава, че те или заминават да работят зад граница, или да учат магистратура.
Великобритания и Холандия остават най-желаните дестинации за следване от българските зрелостници. „Обикновено във Великобритания
кандидатстват около 2000 младежи, но средно 1400 са приети".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"БЕХ обвързва необратимо България с "Южен поток"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Въпреки официалното замразяване на проекта поредното движение за осъществяването на "Южен поток" беше направено във вторник. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг трябваше да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. С тези средства БЕХ трябваше да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3.8 млрд. евро. Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3.5 млрд. евро обаче БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства.
Заседанието на БЕХ обаче е завършило без вземане на решение. Няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„10 съвета към търсещите кариера в България", пише в. "Капитал Daily"
Всяка година различна част от завършващите младежи напускат България с идеята да получат своето висше образование и да натрупат жизнен опитат в различно общество с различна култура. Със сигурност всички заминали си спомнят вълненията покрай самото заминаване, идеята, че ще се запознаят с множество други чуждестранни студенти, ще прекарат незабравими мигове и ще намерят своя път в живота. Идва момент, в който студентите започват да мислят за своето бъдеще и за вълнуващи и интересни кариерни възможности за развитие. Една част от завършилите в чужбина търсят реализацията си там, а за други по-добре решение се оказва връщането в България. Неоспорим факт е, че и двете групи са изправени пред най-различни възможности, но за тези, които искат да търсят кариерно развитие и да градят кариера в България, ето няколко полезни съвета:

1) Започнете да се оглеждате за кариерни възможности по-рано
Българския пазар е стратегическа локация за много международни компании, които имат представителства и тук. Все повече и повече от тях правят планове за развитие и разширяване на бизнеса и услугите, които предлагат.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Токът поскъпва минимално и заради балансиращия пазар", пише в. "Сега"
След увеличението на тока с близо 3% от 1 юли потребителите ще поемат и част от разходите, генерирани от така наречения балансиращ пазар, който стартира от 1 юни. Така фактурите за консумиран ток за клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" вече ще имат два нови реда - за балансиране при снабдяването и при разпределението. От ЕВН изчислиха, че разходите за балансиране, които ще се наложи да платят потребителите при месечно потребление от примерно 185 киловатчаса, са 43 стотинки. Те обаче няма да отидат в самото дружество, а ще попаднат в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), който има за задача да балансира пазара. Приблизително същата ще бъде сумата и за другите две дружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про".
Прочети още от в. "Сега"

"Свършват БГ сервитьорите по курортите до 2 години", четем във в. "Монитор"
След две години няма да има източници за попълване на необходимия персонал в туризма, алармира вчера зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Той определи проблема с намирането на работна ръка по курортите като значително по-притеснителен, отколкото е качеството на обслужването в бранша. Всяка година 70 на сто от персонала в туристическата индустрия се обновява, защото нашите кадри отиват в чужбина, където заплатите са по-високи, а сезонът е значително по-дълъг. Време е да се замислим за внос на работна ръка, категоричен е Ботев. От бранша пък отдавна са готови на подобна стъпка, макар че е нелогично да търсим хора от чужбина за работа в туризма при положение, че имаме толкова висока безработица в страната. Собствениците на хотели по морето са склонни да дават работа на бесарабски българи, които ползват добре не само български, но и руски и английски. Нашите сънародници, които идват от Молдова, пък говорят без проблеми и румънски език, което ги прави още по-желани.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Дружество без активи взема 30 млн. лв. кредит от КТБ и раздава заеми за 29 млн. лв.", пише в. „24 часа"
На столичната улица "Дамян Груев" 46 се намират "Ареском" и "Си Ди Дивелопмънтс", които са обвързани с общ управител и сложни финансови операции
Какво е истинското състояние на Корпоративна търговска банка - пълна с пари или източена пирамида? Този въпрос зададе "24 часа" в понеделник, когато одитори и проверяващи начертаха схеми, по които дружества без дейност са теглели кредити, които после се раздавали на фирми.
София, улица "Дамян Груев" №46 - познат адрес с офиси на различни фирми, клиенти на КТБ. Александър Радев е едноличен собственик и управител на "Ареском" ЕООД. Фирма, която притежава "Си Ди Мениджмънт" ЕООД и "Билдинг Рисорт" ЕООД, на които Радев е и управител, както и участва в капитала на "Снежин 2003" ООД и "Жарден" ООД.
Александър Радев управлява и "Си Ди Дивелопмънтс", чийто адрес e в основния офис на КТБ на бул. "Цар Борис III" №159. Едноличен собственик на тази фирма е една от основните компании на Цветан Василев - "Технологичен център - институт за микроелектроника" (ТЦ -ИМЕ) АД. Според последния публикуван отчет на "Ареском" за финансовата 2011 г. дружеството няма приходи от продажби, притежава дълготрайни активи на стойност 789 хил. лева, има дялови участия (в свързани фирми) за 16,2 млн. лева, задължения към банки - 8,9 млн. лев,а и 7,6 млн. лева вземания по раздадените заеми.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Плевнелиев отново на сапьорски изпит", пише в. "Стандарт"
Тези дни Росен Плевнелиев ще има съмнителната привилегия да стане първият държавен глава, назначил два служебни кабинета в рамките на един мандат. За да не му се налага догодина да потретва упражнението, донякъде зависи от неговите действия и назначения в следващите два-три месеца. Не е тайна, че временното правителство, освен че ще работи без парламент, ще стъпва върху минно поле. В този смисъл за него ще важи старата казармена мъдрост: "Сапьорът греши само веднъж".
От февруарските бунтове през 2013 г. върху острата социална криза се насложиха политически и институционален срив, а напоследък и трус в четвъртата по големина банка, в която висят десетки предприятия с хиляди работници.
Естествено, първата задача на подбрания от Плевнелиев Министерски съвет е да организира честни и свободни парламентарни избори на 5 октомври. За целта служебните министри ще трябва да заменят партийните активисти на влиятелни държавни постове с по-неутрални кадри и да гарантира равна отдалеченост от пипалата на всички партийни централи.
Втората ключова мисия на служебния кабинет ще бъде да представи пълна и ясна картина на състоянието на държавните финанси и дереджето на родната икономика.
Прочети още от в. "Стандарт"