Новият план за управление на Витоша отваря природния парк за хората. Това се случва наред с опазване на растителните и животински видове и резервати. За разлика от сега действащия план, проектът ще даде възможност за изработване на цялостна визия на парка, съобщават от „Пролес инженеринг" ООД.

Основните зони в планината са определени мотивирано, на базата на социологически изследвания.

1. Резерватна: включва Бистришко бранище и Торфено бранище. Тя е на около 7% от територията.

2. Зоната за опазване на местообитания и скални и геоложки образования е най-голяма - с 55%.

3. Зона за туризъм - това е зоната в ниската част на планината, която граничи с населените места, вилните зони, манастири и културни обекти. Тя е около 23%.

4. Зоната за хижите и спортни съоръжения е около 15%. В тази зона попадат съществуващите хижи, почивни станции, хотели и лифтови съоръжения и други инфраструктурни обекти.

В предишния план възможностите за модернизация на цялата туристическа инфраструктура са били силно ограничени и на парче. За разлика от това, новият проект дава възможност за разработване на цялостна визия на Витоша. Ще бъдат регламентирани точно определени места за развитие на спорт и туризъм. Те ще са в унисон с факта, че паркът е част от програмата София - спортна столица на Европа през 2018 г.

Вело- и пешеходните маршрути ще бъдат определяни прецизно. Това ще важи и за възможните места за къмпингуване и устройване на барбекюта.

Използването на АТВ-та и моторни шейни абсолютно се забранява. Изключение от забраната ще правят случаите, когато се осигурява храна на животните в парка, за технически дейности и спасителни операции.

Новото в проекта е, че забранява безконтролното палене на огън на територията на целия парк, с изключение на определение от дирекцията на парка места.

С новия план се определя и строга забрана за строителството на нова леглова база под каквато и да е форма на територията на целия природен парк „Витоша". Единствено сега съществуващите хижи, почивни станции и хотели могат да бъдат модернизирани и реконструирани.