Потребителите на смартфони могат да направят „много малко", за да спрат службите за сигурност да поемат „тотален контрол" върху устройствата им, заяви бившият американски шпионин и системен администратор Едуард Сноудън.

Той каза пред BBC, че британската разузнавателна агенция GCHQ имала способността да прониква в телефони без знанието на собствениците им.

Едуард Сноудън, който е отговорен за най-голямото изтичане на свръхсекретни документи в света, посочи, че GCHQ може да получи достъп до мобилно устройство, като му изпрати криптирано текстово съобщение и го използва за неща като снимки и подслушване.

„GCHQ е като филиал на Агенцията за национална сигурност на САЩ за почти същите намерения и цели. Те предоставят технология, задачи и насоки към нещата, които трябва да следват. В замяна GCHQ дава достъп до комуникациите, които са събирани в Обединеното кралство", обясни Сноудън.

Графство Корнуол в Англия е мястото, откъдето влиза и излиза по-голямата част от данните - чрез оптични капели под плажове като Porthcurno.

Д-р Джос Райт от Оксфордския университет добави, че интернет компанията Cisco е направила сравнително скорошни оценки, че данни за около 650 000 DVD-та са били предавани във Великобритания на всеки час към миналата година.

Едуард Сноудън разкри как този куп данни е бил тайно събиран от GCHQ чрез свръхсекретна станция високо в скалите на Корнуол в програма, наречена Tempora. Той описа и тайна програма за обучение, носеща кодовото име "Smurf Suite" - колекция от тайни способности за подслушване, кръстени на малките сини белгийски анимационни герои - смърфовете.

"Dreamy Smurf е инструмент за управление на захранването, което означава включване и изключване на телефона ви, като разбирате за това. Nosey Smurf е инструментът за „горещия микрофон". Например ако е в джоба ви, GCHQ може да включи микрофона и да слуша всичко, което се случва около вас, дори и ако телефонът ви е изключен, защото те имат другите инструменти да го включат. Tracker Smurf е инструмент за локация, който позволява да ви следят с по-голяма точност от тази при типичната триангулация на кулите на мобилни телефони", обясни Сноудън.

Междувременно старшият полицай в борбата с престъпността на Великобритания заяви, че разследванията за тероризъм стават все по-трудни и рисковани, защото някои социални медии отказват да помогнат или правят продукти, които умишлено възпрепятстват разследванията.

Помощник-комисарят на Лондон Марк Роули обясни, че откакто Сноудън е разкрил степента, до която разузнавателните служби могат да следят онлайн трафика, новите технологии са направили така, че заговорите са по-трудни за саботиране.

Правителството планира нови закони, които ще бъдат обяснени в детайли по-късно този месец, за да подкрепят способностите за наблюдение на шпионите и полицията.