Гърция изпрати нов план за орязване на бюджета и преразглеждане на политиката като част от молбата за нов заем, но той не е отговорил на изискванията на кредиторите на страната, съобщиха европейски представители днес, информира MarketWatch.

В новото писмо, изпратено до заемодателите на южната ни съседка късно снощи, гръцкият премиер Алексис Ципрас е предложил промени по няколко ключови части от мерките в центъра на петмесечно нерешено положение между двете страни за финансирането, от което Гърция отчаяно се нуждае.

Те включват по-късен старт на пенсионната реформа и изключения за данъци при продажба в някои гръцки острови - мерки, които кредиторите вече отхвърлиха, когато преговорите миналата седмица се провалиха.

„Ако предложенията от петък (от кредиторите) са изходното ниво, тези мерки биха увеличили значително фискалната пропаст. Ще са нужни много разяснения и по други аспекти", заяви едно от длъжностните лица.

Друго служебно лице обясни, че предложенията от Ципрас са за отслабване на мерките, които бяха дискутирани, и няма да бъдат възприети добре от трите институции, които ръководят заемите в Еврозоната - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Старши служител в правителството на Гърция заяви, че то не планира да изпраща допълнителни предложения с повече отстъпки в сряда.